Dr. Ileana Boiangiu

Reconstructia sanului amputat

Reconstructia sanului amputat

 

Introducere   Reconstructia de sin are ca scop refacerea unui sin de aspect natural ca forma si volum, atunci cind acesta lipseste dupa o operatie de mastectomie. Aceasta operatie are o mare incarcatura psiho-emotionala pentru o femeie care a pierdut sinul in urma unei ablatii postneoplazice sau de alta natura. Crearea unui sin nou imbunatateste dramatic imaginea de sine, increderea in fortele proprii si calitatea vietii persoanei.    

 

Indicatii Reconstructia de sin este o interventie puternic individualizata ; daca o faceti, nu incercati sa preintimpinati dorintele altei persoane sau sa cautati sa ajungeti la imaginea ideala. Reconstructia de sin este indicata daca :

  • Ati inteles bine care este diagnosticul si care sunt posibilitatile terapeutice
  • Nu suferiti de alte afectiuni grave ce pot impiedica vindecarea
  • Sunteti optimista si aveti asteptari realistice asupra sinului reconstruit si imaginii corporale

Reconstructia de sin implica interventii seriate. Se poate realiza atit in timpul mastectomiei, cit si dupa vindecarea zonei operate si urmarea tratamentelor specifice postneoplazice. In timpul consultatiei cu chirurgul plastic veti discuta despre :

  • De ce doriti interventia chirurgicala, care sunt asteptarile si dorintele dvs
  • Care este starea de sanatate, daca aveti alergie la vreun madicament, ce tratamente ati urmat
  • Ce medicamente folositi, daca sunteti fumatoare sau consumati alcool
  • Ce interventii chirurgicale ati avut
  • Vi se vor spune care sunt optiunile valabile de reconstructie de sin in general si adaptate la situatia dvs
  • Care sunt rezultatele reconstructiei de sin si potentialele complicatii
  • Care sunt stagiile operatorii recomandate de chirurgul plastic , inclusiv interventiile necesare pentru obtinerea simetriei mamare
  • Va evalua starea generala de sanatate si care sunt eventualii factori de risc
  • Va examina regiunea mamara bilateral si va efectua masuratori detaliate pentru determinarea formei si marimii sinului de reconstruit
  • Va face fotografii necesare fisei dvs
  • Va stabili metoda de reconstructie , va va explica in ce consta, care sunt riscurile si complicatiile interventiei.

Interventia chirurgicala

Desi sunt mai multe tehnici de reconstructie de sin, scopul acestora este de a obtine un sin cu aspect natural ca forma, de dimensiuni cit mai adecvate toracelui dvs. Trebuie sa stiti ca:      -sinul reconstruit nu va avea aceeasi sensibilitate ca cel natural;      -vor fi intotdeauna pe sin cicatrici lasate de liniile de incizie, atit cea de la mastectomie, cit si cea necesara reconstructiei;      -vor apare alte cicatrici pe corp, fie la nivelul spatelui, fie la nivelul abdomenului, lasate de interventia in zonele donatoare de lambouri, functie de tipul de reconstructie;      – pentru obtinerea simetriei, de cele mai multe ori este necesara interventia de ridicare de sin cu/fara reductie mamara la nivelul celuilalt sin, interventie care se efectueaza in alta sedinta operatorie.   Riscurile operatiei   Decizia de reconstructie de sin este extrem de personala. Dvs veti decide daca beneficiile interventiei vor preintimpina dorintele si asteptarile si daca riscurile si posibilele complicatii sunt acceptabile Posibilele riscuri ale reconstructiei de sin sunt:

 
  • Singerare intra si postoperatorie cu aparitia de hematoame
  • Infectie
  • Vindecare intirziata
  • Folosirea metodelor reconstructive cu lambouri poarta riscul de necroza partiala sau totala a lamboului, din cauze mai mult sau mai putin previzibile
  • Folosirea reconstructiei cu implant mamar poate sa duca in timp la aparitia contracturii si nevoia de schimbare a implantului.

Interventia chirugicala   Interventia chirurgicala se practica sub anestezie generala, iar durata sa depinde de metoda reconstructiva aleasa intre 3-6 ore.   De cele mai multe ori, operatia de mastectomie lasa prea putin tesut in regiunea mamara pentru a putea acopri si suporta un implant mamar. Folosirea implantului mamar pentru reconstructie aproape intotdeauna necesita acoperirea cu tesuturi de buna calitate, obtinute fie prin crearea de lambouri musculocutane, fie prin expandarea tisulara.

 

  1. Reconstructia de sin folosind TRAM flap (lambou musculocutan abdominal ) foloseste ca zona donatoare regiunea abdominala, de unde se recolteaza muschiul drept  abdominal impreuna cu grasimea si pielea de deasupra sa. In acest caz, folosirea implantului mamar nu este intotdeauna obligatorie, zona donatoare oferind suficient tesut pentru a da volum noului sin.       

 

2. Reconstructia de sin folosind latissimus dorsi flap (lambou musculocutan din regiunea toracodorsala de partea sinului de reconstruit) foloseste ca lambou muschiul latissimus dorsi, cu pielea de deasupra sa, acesta raminind atasat de vasul sau  si reformeaza noul sin impreuna cu un implant mamar. Cicatricea care ramine in zona donatoare se poate camufla prin vestimentatie.   

 

3. Reconstructia folosind metoda expandarii tisulare este o metoda mai simpla, atunci cind are indicatie, dar este un proces de lunga durata. Consta in plasarea sub pielea  zonei  de mastectomie a unui expander tisular (un saculet cu invelis de silicon) care are atasata o valva prin care se introduce ser fiziologic treptat, in mai multe sedinte, pina ajunge la volumul dorit.Ulterior, printr-o noua interventie chirurgicala, se extrage expanderul si in locul sau se plaseaza un implant mamar de volum asemanator cu volumul maxim al expanderului.Aceasta procedura poate dura 4-6 luni si implica cel putin 2 timpi operatori. 

Indiferent de tipul de reconstructie, mamelonul si areola se reconstruiesc intr-un timp secundar, la aproximativ 8-12 luni de la reconstructie, cind se poate realiza si simetria mamara prin mamoplastie de ridicare/reducere la sinul contralateral.    

 

Recuperarea postoperatorie   Rezultatul final al reconstructiei de sin va poate ajuta sa depasiti impactul fizic si emotional al amputatiei de sin dupa interventia de neoplasm mamar. In timp, sensibilitatea la nivelul sinului va reveni,aspectul cicatricilor se va ameliora, desi nu vor dispare complet.Desi este o interventie destul de dificila pentru pacienta, cele mai multe femei care au suportat aceasta interventie au constatat o imbunatatire deosebita a calitatii vietii , a abilitatii de a arata si se simti bine.  

 

Caracteristici   -reconstructia de san apartine interventiilor chirurgicale de amploare,ca urmare este nevoie de spitalizare 7-10 zile -este de dorit ca reconstructia sa fie facuta in aceiasi sedinta operatorie cu mastectomia -pacienta trebuie sa accepte necesitatea unor interventii seriate cu scopul de a obtine o buna simetrie cu sanul sanatos si un aspect cat mai natural al sanului reconstruit

Galerie foto
  • ...
  • ...
  • ...