Dr. Ileana Boiangiu

Marire sani/Implante mamare

MARIREA DE SIN CU IMPLANTE MAMARE

Implantul mamar este o proteza folosita pentru marirea volumului sinului la femei, in interventia chirurgicala de augmentare mamara, cunoscuta si sub denumirea de marire de sini. Se foloseste in mod special in scop estetic, dar si in cazul reconstructiei de sin dupa o mastectomie dupa neoplasm mamar sau diferite situatii traumatice sau operatorii ce au dus la deformari ale sinului. Este cea mai frecventa interventie chirurgicala efectuata in scop estetic .

 

Indicatii

Implantele mamare se folosesc in urmatoarele situatii:

- marire de sini in scop estetic

- corectarea asimetriilor( genetice sau dobindite) de volum/pozitie/forma – reconstructia de sin

- pentru inlocuirea tesutului mamar indepartat in urma unei ablatii neoplazice, in urma unui traumatism sau pentru corectia unei malformatii congenitale a sinului;

- interventii chirurgicale de revizie a unei reconstructii mamare sau a unei augmentari anterioare

 

Caracteristicile pacientei

Pacientele care beneficiaza de marire de sini cu implante sunt de obicei persoane tinere, cu o buna stare de sanatate, cu o stare socio-economica buna, casatorite sau nu, cu sau fara copiii. Multe din aceste femei relateaza un discomfort in ceea ce priveste aparitia in societate, in imbracarea unor haine mai deosebite sau chiar in ceea ce priveste atractia sexuala; multe povestesc despre perioade de depresie sau chiar stress creat de aspectul deficitar al bustului, care se reflecta nu numai in scaderea atractivitatii sexului opus ,dar uneori si in scaderea performantei la locul de munca. Dupa operatie, s-a observat o imbunatatire a starii psiho-emotionale, care, pe linga aspectul fizic placut, duc la cresterea increderii in sine, la imbogatirea vietii sociale si deci la cresterea calitatii vietii.

 

Tipurile de incizii -incizie in santul submamar, cel mai frecvent folosita, permite un acces usor si o disectie precisa, precum si o introducere mai facila a implantului.Este de preferat in cazul implantelor cu gel siliconic.Cicatricile care ramin sunt de patru- cinci cm, discrete, rareori vizibile deoarece de cele mai multe ori ele cad in umbra sinului -incizie periareolara, plasata de-a lungul marginii inferioare a areolei; se foloseste atunci cind se introduc implante de dimensiuni mici, sau in acelasi timp se practica si ridicarea sinului ; implantele de silicon sunt mai greu de introdus prin acest tip de incizie, mai ales daca sunt cu forma anatomica .Desi cicatricea este aproape invizibila, s-a constatat o rata mai mare a contracturii capsulare in cazul acestui tip de abord. – incizia transaxilara- se practica in pliul anterior axilar, folosind un instrumentar special- endoscop-, dar, desi nu lasa nici o cicatrice pe sin, cea din pliul axilar este mai expusa decit cele amintite mai sus, iar riscul de a crea asimetrie de pozitionare a implantelor este foarte mare.

 

Tipurile de implante

Implante cu gel siliconic -sunt umplute cu un gel semisolid, ceea ce impiedica migrarea sa, chiar daca se rupe invelisul; toate tipurile de implante aflate pe piata si omologate de Ministerul Sanatatii au acest continut de gel siliconic inalt cohesiv –semisolid-ceea ce da un grad crescut de securitate, precum si o rata mai scazuta de contractura capsulara.

Forma implantelor este rotunda sau anatomica cu o mare varietate de dimensiuni

 

Plasarea implantului -subglandular-implantul se plaseaza intre glanda mamara si muschiul pectoral; -subpectoral-dual plane- in care implantul este plasat sub muschiul pectoral, dupa relaxarea atasamentelor musculare la coaste; glanda mamara se decoleaza partial de pe muschiul pectoral, astfel incit implantul sa fie acoperit de muschi iar glanda mamara sa se aranjeze corect pe noul plan muscular destins de implant. Este cea mai folosita tehnica de plasare a implantului. -submuscular- in care implantul este plasat sub muschiul pectoral, fara a se relaxa marginea inferioara a muschiului, acesta raminind complet acoperit de muschi; se foloseste in cazul in care se plaseaza implante de dimensiuni mici, la pacientele care nu au deloc volum glandular si tesut adipos slab reprezentat si mai ales in cazul reconstructiei de sin.

 

Complicatii

Complicatiile interventiei de augmentare mamara sunt comune cu ale altor operatii, dar si specifice. In perioada imediat urmatoare interventiei poate apare singerare, cu formarea unor acumulari de singe(hematom) in interiorul buzunarului in care este plasat implantul, sau serom (acumulare de fluid seros), ceea ce impun interventie de evacuare; de asemenea, poate apare infectia locului de abord chirurgical ducind la posibilitatea unei noi interventii de curatare chirurgicala, mergind pina la extragerea implantelor. Alegerea unei tehnici corecte si asocierea unui tratament antibiotic sistemic evita aparitia acestor complicatii. O complicatie specifica acestui tip de interventie este aparitia contracturii capsulare, care este in general imprevizibila si apare la distanta in timp.

 

Capsula fibroasa care se formeaza in mod normal in jurul implantului este raspunsul organismului la acest corp strain, la fel formindu-se si in jurul protezelor ortopedice, a pacemakerilor sau protezelor vasculare sintetice; Contractura capsulara apare atunci cind aceasta capsula se stringe si distorsioneaza sinul, prin modificarea formei implantului, insotita de fermitatea sinului si de durere. Cauza exacta a acestei contracturi nu se cunoaste. Totusi, se poate asocia cu contaminarea bacteriana, ruptura invelisului de silicon al implantului si formarea hematomului in primele zile postoperatorii. Metodele utilizate pentru reducerea riscului de contractura capsulara sunt : plasarea submusculara a implantului, folosirea de implante cu suprafata texturata (rugoasa), limitarea contactului cu pielea in timpul plasarii in buzunarul sau si folosirea de antibiotic in timpul operatiei, atit sistemic cit si local.Corectia contracturii capsulare poate necesita interventie de indepartare a capsulei cu plasarea unui nou implant.

 

Caracteristici

- forma implantului(rotund sau anatomic),dimensiunile,incizia de abord si locul de amplasare(subglandular sau submuscular) se aleg de catre medic impreuna cu pacienta in functie de datele anatomice si de dorinta fiecarei paciente

- Operatia se efectueaza sub anestezie generala, dureaza aproximativ 1,5-2 ore

- Spitalizarea postoperatorie este intre 1-2 zile, perioada in care se administreaza antibiotice injectabil, antiiinflamatorii si antialgice. In primele zile este un disconfort la miscare, dar ulterior acesta dispare.

- Timp de 4-6 saptamani trebuie purtata o bustiera elastica, adaptata la noua forma si noul volum al sinilor.

- Pacientele sunt apte sa inceapa serviciul dupa aproximativ 7-10 zile. -eventualele tulburari de sensibilitate aparute postoperator in zona areolo-mamelonara dispar spontan in 1-2 luni

- In perioada imediat postoperatorie este important ca sa nu se faca efort fizic intens, bratele sa nu fie ridicate deasupra nivelului umerilor timp de o luna,

- Gimnastica si fitness-ul se pot incepe la 2-3 luni postoperator

- Implantele mamare permit sarcina si alaptarea in conditii normale

- Nu exista contraindicatie pentru un eventual tratament anticontraceptiv oral postoperator

- Implantele de referinta care se comercializeaza sunt garantate « pe viata »de producatori (life-time)

- Schimbarea implantului se face la solicitarea pacientei(doreste alt volum/forma),in cazul aparitiei contracturii capsulare sau in cazul modificarii sanului determinata de sarcina/alaptare/procesul natural de imbatrinire

-preoperator este recomandat ca, pacientele cu varsta pana la 35 de ani sa faca o echografie mamara, iar cele peste 35 de ani o mamografie

- In ceea ce priveste asocierea cu cancerul mamar, studiile efectuate pe loturi mari de paciente cu implante siliconice, nu constata un risc mai mare comparativ cu femeile care nu au implante mamare, si nici o legatura directa a implantelor cu aparitia acestei boli neoplazice.

Galerie foto
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...