Dr. Ileana Boiangiu

Lipoaspiratia

Lipoaspiratia

Introducere

Lipoaspiratia este o metoda chirurgicala de indepartare a “pernutelor” adipoase localizate in zone destinate genetic a fi greu de scazut(regiunea subombilicala, flancuri, solduri, coapse, fata interna a genunchilor). Desi se obtine reducerea greutatii corporale, lipoaspiratia nu este o metoda de tratament a obezitatii, scaderea in greutate fiind minora, ea realizind mai ales o reconturare armonioasa a corpului.De cele mai multe ori, stimuleaza vointa persoanei de a tine o dieta pentru a obtine dimensiunile la care spera.

 

Indicatii

Lipoaspiratia se adreseaza pacientilor (barbati si femei) cu greutatea corporala apropiata de limitele normale pentru inaltimea si virsta lor, cu o buna stare de sanatate, cu depozite adipoase localizate. Este indicat ca tegumentul sa aiba calitati elastice bune, de aceea aceasta interventie se adreseaza mai ales persoanelor tinere, la persoanele in virsta nemaiobtinindu-se rezultate estetice la fel de bune.

 

Riscurile operatiei

Nu exista operatie care sa nu implice un risc. In general, complicatiile lipoaspiratiei sunt rare, daca selectia pacientilor s-a facut cu grija. Riscurile sunt mai mari atunci cind se tenteaza extragerea unei cantitati mari de tesut adipos. Pot aparea infectii, hematoame, seroame ; cea mai grava complicatie este embolia grasoasa sau trombembolia, cind un lobul adipos sau un cheag de singe pot migra prin circulatie la plamin si cauza moartea(pentru prevenirea acestei complicatii se administreaza medicamente antitrombotice  si lipoaspiratia se practica cu canule de dimensiune mica in diametru). De asemenea, pot aparea denivelari marcate tegumentare, mai ales la persoanele in virsta, care au o elasticitate redusa a pielii.

 

Interventia chirurgicala

Lipoaspiratia se face cu anestezie generala sau peridurala, functie de localizarea si intinderea depozitelor adipoase.Durata este in medie de 1 ora pe zona. Aceasta operatie implica introducerea unei canule speciale in tesutul adipos prin incizii de citiva mm , canula ce este conectata la un aparat care creeaza vid, iar prin miscari repetate, grupuri de celule sunt  separate si aspirate.

 Zonele mai frecvente de lipoaspirat sunt: regiunea abdominala, coapse, genunchi, brate si zona gitutlui(gusa).

 Cicatricile care rezulta sunt aproape insesizabile si nu pun probleme de estetica. Tehnicile moderne folosesc injectarea unei solutii speciale ce contine un anestezic si o substanta vasoconstrictoare pentru a reduce pierderile de singe din timpul operatiei, in acelasi timp lasind si o analgezie indelungata postoperatorie. Imediat postoperator, zonele lipoaspirate sunt pansate si imbracate in contentii elastice, pentru prevenirea formarii hematoamelor si seroamelor.

 

Caracteristici

- spitalizarea dureaza 1-3 zile, functie de starea postoperatorie si cantitatea de tesut adipos extras; - nu este o interventie chriurgicala dureroasa; - obligatoriu se poarta o contentie elastica (pantalon/body) timp de 4-6 saptamani, pentru a evita aparitia hematoamelor/seroamelor si a favoriza redistribuirea tegumentara; - vanataile si umflaturile dispar in 2-3 saptamini, dar activitatea obisnuita poate fi reluata in aproximativ 7 zile; - masajul si gimnastica se pot incepe la 6-8 saptamani postoperator; - in zonele in care se practica lipoaspiratia nu se mai acumuleaza grasime, dar, daca nu se mentine un regim igieno-dietetic de mentinere a greutatii corporale, grasimea se va depune in zonele in care nu s-a facut lipoaspiratie; - se poate repeta dupa minim 6 luni pe aceleasi zone; - lipoaspiratia in regiunea abdominala nu contraindica o sarcina viitoare

Galerie foto
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...