Dr. Ileana Boiangiu

Rinoplastie

Rinoplastie

Introducere

Modelarea si/sau repararea nasului se adreseaza tuturor acelora (barbati si femei) care sunt nemultumiti de forma nasului sau de felul in care se armonizeaza cu fata lor, ca si acelora care au obstructii (dificultati) respiratorii nazale native sau posttraumatice. Element central al fetei, nasul concentreaza atentia privitorului, fiind considerat un atribut de armonie si de echilibru in ansamblul fetei.Ca urmare, imperfectiuni de tipul „cocoasei”, virful cazut sau bulbos, un nas prea lung sau prea lat, pot fi corectate chirurgical prin rinoplastie.

 

Indicatii

Barbati si femei care apreciaza ca au un nas cu imperfectiuni sau nearmonizat cu fata; deopotriva se pot corecta obstructii nazale de tipul deviatiilor de sept. Interventia se face numai cu conditia unei stari de sanatate buna si in absenta simptomelor de gripa sau a oricaror alte afectiuni de la nivelul fetei/aparatului respirator.

 

Riscuri/complicatii

Este una dintre cele mai subiective solicitari in chirurgia estetica. Exista riscul ca pacientul sa se obisnuiasca mai greu cu noua forma a nasului si cu aspectul fetei. Pot exista minime sangerari nazale spontane sau la suflatul nasului, perioade tranzitorii de dificultate la respiratia nazala, senzatia de „nas inghetat” sau de nas rigid. Nasul poate mentine luni de zile aspectul de „nas operat” cu tegumentul aderent de liniile de fractura sau cu iregularitati de relief.

 

Caracteristici

- interventia se face cu anestezie generale(de preferat) si dureaza 1,5 -2 ore;

- necesita 1 zi de spitalizare;

- pansamentul pe nas(atela) se mentine 5-7 zile iar tampoanele intranazale 24-48 ore; ulterior suprimarii pansamentului se poate folosi crema/fondul de ten;

- nu apartine interventiilor dureroase, dar postoperator (24-48 ore) exista un grad de disconfort determinat de prezenta meselor(tampoanelor) intranazale, ceea ce obliga pacientul sa respire pe gura;

- echimozele si vanataile dureaza 5-7 zile iar recuperarea 7-10 zile;

- edemul postoperator se remite progresiv,spectaculos in primele 3-5 zile si apoi lent in urmatoarele 2-6 luni;

- este interzis purtatul ochelarilor timp de 4 saptamini daca s-a intervenit si pe oasele nazale;

- expunerea la soare/frig trebuie facuta cu precautie in perioada imediat postoperatorie(4-8 saptamani);

- orice traumatism al nasului in primele 6-12 luni postoperator poate avea consecinte proaste;

- varful nasului mai coboara 2-3 mm in urmatoarea perioada;

- forma definitiva nu se apreciaza mai devreme de 3-6 luni

Galerie foto
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...