Imadenta-clinica stomatologica- Bucuresti

Tratament Parodontologie

Bolile parodontale (parodontite) sunt afectiuni ale gingiei si osului alveolar, precum si ale ligamentelor ce sustin dintele in alveola. Ele sunt cauzate in principal de placa bacteriana.

Boala parodontala este o afectiune cronica de tip inflamator, de origine microbiana, a structurilor parodontale, iar incidenta ei in randul pacientilor este intr-o continua crestere in ultimii ani.

Boala parodontala poate fi stopata din evolutie sau chiar tratata.

Faza incipienta -gingivita- este reversibila prin tratament adecvat si mentinerea unei igiene riguroase. Netratata, gingivita poate duce la parodontopatie (parodontita) si, in final, la pierderea dintilor de pe arcada!

Tipuri de boli parodontale:

1.Gingivita

Placa bacteriana irita gingiile, facandu-le sensibile si sangerande. Aceasta faza este inca reversibila.

2.Parodontita

Daca nu este indepartata, placa microbiana se transforma in tartru. Continuand sa creasca, acesta impinge insertia gingivala spre radacina sau o indeparteaza de dinte. Se formeaza astfel pungi intre dinte si gingie.

3.Parodontita avansata

Boala continua sa avanseze, distrugand mai mult os si ligament parodontal. Dintii, chiar si cei sanatosi, pot deveni mobili, cateodata trebuind extrasi.

Cu toate ca placa microbiana este principala cauza a bolii parodontale, exista si alti factori care o favorizeaza, ca fumatul, utilizarea contraceptivelor orale, punti neadaptate corect marginal, obturatii dentare vechi, boli sistemice precum SIDA sau diabet, anumite tipuri de steroizi sau alte medicamente, bruxism si chiar o proasta alimentatie

Tratamentul bolilor parodontale este de doua tipuri:

Nechirurgical – consta in detatratul si surfasajul (chiuretarea) pungilor gingivale sub anestezie locala, combinata sau nu cu mijloace aditionale (antibiotice, aplicatii locale de antiseptice), tratamente LASER

Chirurgical – consta in interventii chirurgicale sub anestezie locala al caror scop este de a curata zonele inacesibile mijloacelor nechirurgicale de tartru si tesut infectat.

Lipsa osului si a gingiei poate fi suplinita, tot prin mijloace chirurgicale, prin interventii in care in zonele afectate, dupa curatare, se adauga os sau substituent de os si/sau grefe de tesut gingival.

Tratamentul bolii parodontale se face prin:

-Tratarea corecta a cariilor dentare; -Igienizarea profesionala (detartraj ultrasonic +air flow+periaj profesional); -Tratament antibiotic; -Interventii chirurgicale (chiuretaj parodontal, interventii cu lambou); -Vaccinuri; -Tinerea sub control a bolilor generale printr-o medicatie corecta; -Renuntarea la fumat.

Galerie foto
  • ...