Imadenta-clinica stomatologica- Bucuresti

Endodontie - Tratamente de canal

  • Endodontie:

Tratamentul endodontic (“tratamentul de canal”) este necesar cand pulpa dintelui se inflameaza ireversibil sau se necrozeaza (moare). Tratamentul endodontic asigura sanatatea radacinilor si pastratrea dintelui in conditii de buna functionare pentru o perioada indelungata de timp. Pentru aceasta, mai trebuie indeplinita o conditie obligatorie: restaurarea coronara a dintelui tratat (obturatie, coroana de acoperire, etc.), care trebuie sa fie realizata la timp (maxim o luna de la finalizarea tratamentului endodontic). Astfel se previne reinfectarea canalelor.

Tratamentul de canal consta in indepartarea tesutului vascular nervos (a “nervului”) din canalele radacinilor, urmat apoi de curatarea, largirea si sterilizarea acestor canale si apoi de obturarea lor. Obturatia de canal reprezinta ultima etapa a tratamentului endodontic si consta in sigilarea radacinilor cu materiale speciale, care previn infectiile.

Un tratament endodontic se realizeaza atunci cand se infecteaza si/sau se inflameaza dintele din cauza unor carii adanci, unor accidente rezultate cu fracturi sau fisuri. Amanarea interventiei poate cauza abcesul dentar si dureri insuportabile.

In clinica noastra, interventiile pentru tratarea canalelor radiculare se realizeaza cu aparatura si cu materiale de ultima generatie apex locator, cu ajutorul caruia se masoara exact lungimea canalului, sistem rotativ de largire a canalului, diga dentara , radiografia  retroalveolara. Micromotorul VDW are incorporat un apex-locator, care ne permite masurarea permanenta a lungimii canalelor, in timp real, pe tot parcursul tratamentului.

Durata tratamentului depinde de starea anterioara a nervului (inflamatie, infectie) ,DECI POATE DURA O SEDINTA SAU MAI MULTE IN FUNCTIE DE CAZ. Dupa interventie dintele are o sensibilitate usoara care dispare in maximum 3 zile

Radiografiile inainte si dupa tratament sunt esentiale . Prima are rol de diagnostic , iar celelalte urmaresc evolutia vindecarii. La infectiile complicate vom monitoriza radiografic si dupa terminarea tratamentului pentru a urmarii pe termen lung regenerarea osului distrus de infectie( radiografie la 6 luni , 1 an si 2 ani).

In urma unui tratament de canal corect efectuat, viata dintelui pe arcada dentara se prelungeste.

Galerie foto
  • ...