Dr. Dragus-clinica stomatologica- Bucuresti

Estetica dentara

...
Estetica dentara

Estetica dentara – ce este?  Estetica dentara pune accentul pe imbunatatirea aspectului dintilor (albire dentara), gurii si zambetului. Dincolo insa de corectarea unor imperfectiuni de ordin plastic, tratamentele de estetica dentara presupun mentinerea sanatatii dintelui pe termen mediu si lung.

La Clinica stomatologica Dr. Dragus suntem specialisti in abordari interdisciplinare de ultima ora. De aceea credem ca procedurile de estetica dentara nu trebuie privite cu superficialitate, ca limitate la natura lor cosmetica.

In opinia noastra, ele vizeaza pastrarea functiilor aparatului stomatognat prin interventii punctuale – tratamente de albire, profilaxie dentara, implanturi dentare in zona frontala.  La acestea se adauga interventii parodontale, chirurgicale sau non-chirurgicale, condilografie diagnostic pentru a putea programa exact articulatorul de tip arcon pe care laboratorul de tehnica dentara va realiza viitoarele fatete sau coroane, pe dintii naturali sau pe implanturile dentare.

De asemenea, se pot folosi aparate dentare pentru a corecta golurile dintre dinti, precum si pozitia acestora.

 

Estetica dentara – Tratamente de albire dentara

 

Albirea dentara este cea mai solicitata procedura de estetica dentara, avand in vedere rezultatele rapide si spectaculoase obtinute.

Tratamentele de albire se pot realiza la cabinet –  cu laser sau cu lampa – ori la domiciliu – cu gutiere profesionale si gel de albire.

Albirea dintilor cu laser este cea mai eficienta metoda. Aceasta dureaza in jur de 20 de minute si se realizeaza fara durere.

Albirea cu lampa este cea mai populara si cea mai sigura metoda. Timpul de actiune este in jur de 45 de minute.

Ambele tipuri au rezultate garantate, vizibil imediat si nu pun in pericol sanatatea dintilor.

Albirea dentara nu poate fi insa efectuata decat in anumite conditii – pe o dantura fara carii (diagnosticarea cariilor fiind realizata cu Diagnocamul) sau boli gingivale, daca nu sunteti insarcinata sau nu alaptati. Persoanele cu sensibilitate dentara ar trebui sa urmeze indicatiile medicului.

 

Estetica dentara – Profilaxia dentara

 

Profilaxia dentara se face printr-o igienizare totala, care consta in detartraj cu ultrasunete si  air-flow. Air-flow-ul are rolul de a indeparta ultimele resturi de placa bacteriana si tartru, precum si netezirea perfecta a dintilor. Cu ajutorul tehnicilor mentionate dintii se pastreaza albi si curati.

Aceste proceduri trancend insa estetica dentara, avand rol in mentinerea sanatatii intregului organism. Placa bacteriana este legata de infectii sistemice ale intregului organism, de aceea inlaturarea ei este foarte importanta.

Se recomanda controale periodice regulate, de doua ori pe an sau chiar mai des in cazul pacientilor cu probleme periodontale (parodontoza). Cei care prezinta boala parodontala trebuie igienizati si urmariti la maximum 3 luni.

 

Estetica dentara – Fatetele dentare

 

Fatetele dentare  sunt restaurari fizionomice menite sa corecteze multe imperfectiuni de ordin estetic, cum ar fi: culoarea dintilor, spatii interdentare inestetice (strungareata sau treme dentare), traumatisme dentare, abraziune patologica a dintilor in urma bruxismului nocturn sau diurn accentuat.

Aceste fatete sunt realizate din materiale ceramice sau dioxid de zirconiu, care arata exact ca smaltul natural al dintilor.

Fatetele dentare pot fi minim preparate sau no-prep, in functie de morfologia dintilor din cazul respectiv.

Important de mentionat este faptul ca fiecare caz este unic si de aceea dorintele pacientilor de a arata ca intr-o poza sau ca o vedeta internationala de cele mai multe ori nu pot fi satisfacute.

Pacientii trebuie sa inteleaga limitarile fiecarui caz, datorate miscarilor de dinamica ale mandibulei, care sunt un reflex dobandit in zeci de ani de viata.

Cu alte cuvinte, nu orice caz (pacient) se califica pentru un tratament cu fatete dentare.

Pentru a sti exact care caz se califica pentru fatete dentare este nevoie sa facem o condilografie diagnostic in urma careia vedem exact miscarile de dinamica ale mandibulei si putem face un wax-up diagnostic functional.

 

Estetica dentara – Avantajele dioxidului de zirconiu

 

Dioxidul de zirconiu inlocuieste in lucrarile de estetica dentara metalul clasic. Acesta are biocompatibilitate totala cu structurile dentare si cu gingiile. In plus, imita translucenta naturala a dintelui, lasa lumina sa patrunda prin el si o reflecta.

Astfel, datorita comportamentului policrom al materialelor folosite in laboratorul de tehnica dentara, dintele este perceput natural de catre ochiul uman.  Zirconia este actualmente cea mai dura ceramica disponibila.

 

Estetica dentara – Coroane dentare

 

Coroanele dentare sunt lucrari protetice care acopera dintele. Rolul acestora nu este doar estetic, ci ele trebuie sa poata  prelua toate functiile danturii normale – in primul rand masticatia.

Realizarea coroanelor dentare este rapida, la fel ca acomodarea cu acestea. Coroanele integral ceramice duc la cele mai estetice restaurari si sunt recomandate in special pe dintii frontali si laterali – cei mai vizibili.

Coroanele dentare sunt recomandate daca dintele este afectat in proportie de peste 50%, daca si-a schimbat culoarea din cauza afectiunilor pulpei, in caz de bruxism si eroziune dentara.

Pentru instalarea coroanelor dentare este nevoie de slefuirea dintilor pe care acestea vor fi cimentate.

Coroana pe implant este una din cele mai folosite restaurari protetice.

 

Estetica dentara – Ce sunt inscrustatiile

 

Incrustatiile sunt reconstructii dentare de mare precizie care completeaza portiuni lipsa din coroana unui dinte lateral (premolar sau molar). Ele sunt fabricate cu ajutorul robotilor dentari (sisteme cad/cam) si sunt net superioare unei plombe clasice realizata din rasini compozite. Sunt semnificativ mai viabile pe termen lung decat acestea.

Deasemenea se pot folosi aparate dentare (ortodontie), pentru a corecta golurile dintre dinti, precum si pozitia dintilor.