Dr. Dragus-clinica stomatologica- Bucuresti

Endodontie microscopica

Endodontie este un termen care provine din limba greaca din cuvintele endo (înăuntru) si dontia (dinte). Aceasta specialitate se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul  afectiunilor tesutului moale din interiorul dintelui, care tin mai putin de estetica dentara. Procedurile specifice in endodontie mai sunt cunoscute si sub denumirea de “tratamente de canal” sau ”scoaterea nervilor”.

Folosind tehnologii moderne si abordarea interdisciplinara, la Clinica Dr. Dragus dezvoltam tratamente endodontice personalizate sub microscop si lupe (tratamente de canal, tratamente si retratamente monoradiculare/pluriradiculare etc.). Acestea vizeaza refacerea ori mentinerea functionalitatii interne a danturii pe termen lung (tratarea nervilor/pulpei dentare).

 

Endodontie microscopica – Dezavantajele extractiei

 

Un dinte, chiar afectat semnificativ de carii, poate fi pastrat cu tratamentul endodontic potrivit. Aceasta ar trebui sa fie intotdeauna prima optiune, nu extractia. Pastrarea dintelui natural pe arcada are multiple beneficii.

Desi de cele mai multe ori extractia poate parea solutia cea mai simpla, mai rapida si mai putin costisitoare, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

  • extragerea unui dinte ii afecteaza si pe cei din jur – acestia migreaza, poate chiar si implanturile dentare.
  • repercursiuni exista si asupra dintilor de pe arcada opusa, care pot migra si ei
  • masticatia este afectata, fiind mai putin eficienta, cu consecinte directe asupra digestiei
  • se modifica muscatura, ceea ce afecteaza articulatia temporo-mandibulara creind disfunctii cranio-mandibulare.
  •  „topirea osului” in locul in care s-a extras radacina, astfel ca se ajunge la pierderea densitatii osoase, ceea ce pune probleme in caz de implant
  • modificarea fizionomiei – a buzelor si obrajilor.

 

Endodontie microscopica – Ce cazuri se trateaza

 

Pulpa dentara contine vase de sange si nervi si are rol in dezvoltarea radacinii. Ea este acoperita de dentina si apoi de smalt.

Aceasta se poate infecta sau inflama din diverse motive: carii, diverse proceduri stomatologice efectuate incorect, traumatisme, afectiuni parodontale. In unele cazuri semnele exterioare de boala lipsesc, cel putin in primele faze.

Fara tratament, pulpa dentara moare (se necrozeaza). Dupa ce moare dintele durerea dispare, de aceea multe persoane nu se mai prezinta la medicul dentist. Acesta este insa un semn ca situatia se agraveaza, in niciun caz ca s-a rezolvat de la sine.

Odata pulpa necrozata, dintele si tesuturile inconjuratoare se infecteaza. Bacteriile migreaza catre os pe care il afecteaza treptat, ducand la complicatii serioase.

In urma descompunerii pulpei moarte poate aparea gangrena dentara. Aceasta intretine o sursa importanta bacterii care pot duce la infectii grave la nivelul cordului, infectii renale sau reumatismale.

Gangrena  atrage dupa sine infectarea osului din jurul varfului radacinii, formandu-se un granulom.

Granulomul nu are, de cele mai multe ori, simptome evidente. In forma incipienta poate fi tratat cu succes endodontic, prin obturarea canalului radicular al dintelui care este in legatura cu granulomul. Prin acest tratament de canal granulomul poate fi  resorbit. In caz contrara este nevoie de o interventie ce priveste chirurgia dentara.

O alta complicatie curenta este abcesul, mai exact abcesul periapical ce se formeaza la varful radacinii dintelui. Acesta nu se vindeca niciodata de la sine si constituie o urgenta stomatologica. Medicul va drena Puroriul va drena endodontic puroiul, dupa care va fi efectuat tratamentul definitiv al dintelui.

 

Endodontie sub microscop versus endodontie clasica

 

Endodontia sub microscop este mult mai exacta si eficienta fata de cea clasica. Aceasta tehnica ajuta la tratarea obturatiilor de canale radiculare pana la nivelul apexului. Datorita performantelor optice remarcabile, ofera posibilitatea de a vedea detalii care nu pot fi observate cu ochiul liber. Astfel, pot fi efectuate interventii de mare finete si vom fi siguri ca niciun detaliu nu va scapa medicului.

In ultimii ani endodontia a evoluat foarte mult. Acum specialistii pot trata  granuloame si chisturi dentare fara interventii chirurgicale.

Atunci cand tehnicile de endodontie sub microscop sunt combinate cu metode de diagnostic de ultima ora – cum ar fi DIAGNOcam –  scanare intraorala sau condilograf putem garanta un tratament 100%  performant si eliminarea riscurilor sau interventiilor ulterioare. In comparatie cu o endodontie sub microscopendodontia clasica are sanse de reusita semnificativ mai mici.

 

Endodontie microscopica – Ce presupune tratamentul sub microscop

 

In timpul unui tratament endodontic sunt folosite mai multe aparate: microscopul dentar, apex locatorul (care permite scurtarea timpului de tratament), aparatul cu ultrasunete si anse pentru scoaterea instrumentelor fracturate pe canal si acele rotative, care ajuta la precizia tratamentului.

Atunci cand un dinte prezinta o carie de dimensiune mare, este foarte probabil ca pulpa dentara sa fie inflamata din cauza bacteriilor care s-au dezvoltat in timp.

Aceste inflamatii bacteriene pot duce la abcesele dentare si dureri foarte greu de  suportat. Tratamentul de canal presupune instrumentarea si dezinfectarea pe toata lungimea canalului.

Pentru inceput se face o radiografie retroalveolara pentru a vedea numarul de canale si lungimea acestora. Totodata, se verifica si daca exista calcifieri pe canale.

Se continua cu anestezie locala, apoi incepe obturarea canalului cu anumite tratamente stomatologice si sigilarea acestora pentru prevenirea ajungerii microbilor in spatiile lasate libere. Pe tot parcursul tratamentului se vor folosi folii de diga dentara pentru a lucra intr-un mediu cat mai steril, unde nu va patrunde saliva si nici alte microorganisme sau bacterii.

Dintele caruia  i s-a aplicat un tratament endodontic este urmat de aplicarea unui pivot, daca este cazul, si restaurare coronara.

Cu ajutorul unui specialist in endodontie, dintii pot fi pastrati pe arcada o mare perioada de timp, chiar daca sunt devitalizati.

 

Endodontie microscopica – Tratamentul de canal doare?

 

Tratamentul de canal nu doare, toate procedurile se fac sub anestezie. Procedurile de endodintie sub microscop reusesc cu succes sa va scape de dureri dentare chinuitoare. Un dinte tratat endodontic in mod corespunzator nu va va mai pune probleme in viitor.

 

Endodontie microscopica – Cat dureaza tratamentul de canal?

 

Tratamentul se face intr-o etapa sau doua, in functie de dificultate si de cat de avansata este infectia. Daca nu este un caz complicat tratamentul se finalizeaza in aceeasi sedinta (care poate dura aproximativ 2 ore).

Galerie foto
  • ...