Dr. Dragus-clinica stomatologica- Bucuresti

Disfunctii cranio-mandibulare

Disfunctii cranio-mandibulare – Tratarea si prevenirea diverselor tipuri de disfunctii cranio-mandibulare presupune o abordare interdisciplinara, implicand ortopedie, ortodontie si stomatologie, in functie de istoricul pacientului.

 

Disfunctii cranio-mandibulare – Cum functioneaza articulatia temporo-mandibulara

 

Articulatia temporo-mandibulara (ATM) reprezinta legatura dintre mandibula si osul temporal al craniului, fiind situata de o parte si de alta a capului in fata urechii.

Sistemul gnathosomatic este unul dintre cele mai complexe sisteme ale organismului uman. Acest sistem cranio-mandibular este de fapt un sistem cibernetic ce prezinta un raspuns la toti factorii ce il influenteaza si participa la functiile sale. Aceasta il face unul dintre cele mai complexe organe ale sistemului locomotor.

Sistemul cranio-mandibular indeplineste 6 functii importante pentru organism:

 • Respiratie – functie vitala care asigura schimbul de oxigen si de dioxid de carbon intre atmosfera si celulele organismului
 • Masticatie – procesul prin care alimentele introduse in cavitatea bucala sunt zdrobite cu ajutorul dintilor si supuse ulterior actiunii fizico-chimice a salivei
 • Vorbire – forma vocalizata de comunicare umana
 • Deglutitie – act fiziologic reflex prin care bolul alimentar trece din gura prin esofag si ajunge in stomac ca si bol alimentar unde urmeaza sa fie digerat
 • Estetica – cavitatea bucala impreuna cu buzele influenteaza estetica faciala si a etajului inferior al fetei prin directa legatura cu dimensiunea verticala de ocluzie
 • Stres management- cu ajutorul cavitii bucale si a dintilor, prin bruxism se elimina stresul acumulat peste zi. Exista pacienti bruxomani atat nocturni, cat si diurni sau si nocturni, si diurni in acelasi timp. Pe scurt, articulatia temporo-mandibulara este cea mai complexa si importanta articulatie a craniului. Ea este formata din oase, ligamente, tendoane, muşchi, vase, nervi.

 

Disfunctii cranio-mandibulare – Cauze

 

Dat fiind ca sistemul cranio-mandibular este solicitat in permanenta, o serie de disfunctii cranio-mandibulare suparatoare isi pot face aparitia.

Sunt foarte multi factori care pot genera dureri ale articulatiei temporo-mandibulare. Printre acestea se numara:

 • tratamente ortodontice incomplete si neterminate
 • lucrari protetice mai inalte sau in inocluzie
 • ocluzie defectuoasa
 • bruxismul
 • afectiuni ca osteoartrita sau artrita reumatica
 • traumatisme, accidente ce pot duce la deplasare osoasa sau fractura
 • dezechilibre neuromusculare
 • contractia continua a muschilor ridicatori (de exemplu din cauza frigului)
 • mestecarea alimentelor preponderent pe o singura parte
 • abuzul de guma de mestecat
 • Disfunctii cranio-mandibulare – Simptome

Disfunctiile cranio-mandibulare se manifesta clinic dupa cum urmeaza:

 • dureri la nivelul muschilor din zona gatului, a fetei, a articulatiei maxilarului, a umerilor frecvent, avand in vedere apropierea articulatiei temporomandibulare de ureche, durerea ce tine de articulatie poate fi confundata cu durerea de ureche
 • dureri de cap (cefalee)
 • probleme la masticatie si inghitire
 • dureri la deschiderea gurii sau chiar blocarea maxilarului
 • zgomote ale maxilarului (cracmente si crepitatii)
 • ameteli
 • probleme de auz sau tinitus (urechi care tiuie)
 • inflamatie la nivelul fetei Pacientii cu disfunctii cranio-mandibulare trebuie diagnosticati si apoi investigati cu mare atentie, deoarece aceste probleme de cele mai multe ori duc catre afectiuni emotionale si psihice.

 

Disfunctii cranio-mandibulare -Artrita temporo-mandibulara

 

Artrita reprezinta inflamatia articulatiei temporo-mandibulare. Ea poate fi de natura infectioasa, reumatoida, degenerativa.

Artrita temporo-mandibulara de origine infectioasa apare ca urmare a patrunderii de germeni patogeni in cavitatea articulara. Cauza este fie o infectie sistemica, fie extinderea uneia din vecinatate (osteite mandibulare, osteite ale osului timpanic, furuncul al conductului auditiv extern, otite medii supurate, abcese ale fosei temporale, abcese parotidiene, afectiuni parodontale).

Formele care nu ajung la supuratie sunt cel mai usor de tratat, in timp ce anchiloza temporomandibulara este cea mai grava complicatie.

Artritele gonococice se rezolva cu tratament chirurgical si antibiotice. Sifilisul provoaca in articulatia temporo-mandibulara leziuni asemanatoare cu cele din articulatiile mari.

Artrita reumatoida afecteaza in mai mica masura articulatia temporo-mandibulara.

Artrita de origine traumatica este mai putin frecventa.

Boala degenerativa neinflamatorie cea mai intalnita la capitolul disfunctii cranio-mandibulare este osteoartrita – la persoanele peste 50 ani.

 

Disfunctii cranio-mandibulare – Dislocarea articulatiei temporo-mandibulare

 

Cand mandibula ramane blocata si pacientul nu mai poate sa inchida cavitatea bucala vorbim de o dizlocare a articulatiei temporo-mandibulare. Musculatura se contracta, iar durerea este prezenta. Dislocarea acestei articulatii se produce in special la pacientii care prezinta o laxitate exagerata a ligamentelor ce inconjoara condilul.

Medicul va injecta intraligamentar substante cu rol in reducerea laxitatii. Pacientul trebuie sa aiba grija pe viitor sa evite sa isi deschida prea larg gura.

 

Disfunctii cranio-mandibulare – Repozitionare mandibulara

 

La Clinica Dr. Dragus tratamentul in cazul unor disfunctii cranio-mandibulare (discuri articulare repozitionate anterior sau median, articulatii luxate, articulatii artrotice) consta intr-o repozitionare mandibulara intr-o noua pozitie terapeutica.

Repozitionarea mandibulei se realizeaza cu ajutorul dintilor naturali, al lucrarilor protetice sau cu aparate ortodontice.

Inaintea inceperii procedurii de repozitionare cranio-mandibulare trebuie sa facem o serie de investigatii in scopul unui diagnostic corect si a unui plan de tratament complet.

Tratamentul dureaza intre 6 si 8 luni.

 

Disfunctii cranio-mandibulare – Beneficiile condilografiei

 

Cea mai noua metoda de diagnosticare exacta si rapida in caz de disfunctii cranio-mandibulare este condilografia, care va inregistra direct miscarile de dinamica ale mandibulei (protruzie-retruzie, lateralitate stanga-dreapta, mediotruzie stanga-dreapta).

Condilograful inregistreaza micronic dinamica mandibulei in toata functionalitatea ei, ceea ce permite un tratament la cele mai inalte standarde. De asemenea Clinica Dr. Dragus va mai ofera si alte echipamente de ultima generatie cum ar fi Diagnocamul pentru diagnosticarea cariilor, scaner intraoral sau microscop pentru endodontie.

Galerie foto
 • ...