Dr. Dragus-clinica stomatologica- Bucuresti

Scanare intraorala

Scanare intraorala – Este o tehnica foarte exacta de reproducere a campului protetic, confortabila pentru pacient, deoarece nu mai folosim lingura de amprentare si material de amprentare. Scanand campul protetic, putem transmite imediat informatia catre laboratorul digitalizat, pe e-mail.

Scanarea intraorala este o tehnica digitala foarte exacta de reproducere a campului protetic.

In cateva cuvinte, este cea mai recenta, precisa, confortabila si rapida metoda de redare.

Fidela misiunii sale de a promova solutii stomatologice interdisciplinare, de ultima generatie, Clinica Dr. Dragus foloseste scanarea intraorala digitala ca prim pas necesar in obtinerea unor lucrari la cele mai inalte standarde internationale de calitate. Consideram ca excelenta incepe cu un diagnostic cu un grad de acuratete de 100%. Orice detaliu neglijat este un potential factor de risc. Iata de ce am ales sa folosim amprente digitale de inalta precizie.

O scanare este confortabila pentru pacient deoarece – spre deosebire de amprentarea clasica – nu se foloseste lingura si material de amprentare. Scanand campul protetic putem transmite imediat informatia catre laboratorul digitalizat, pe e-mail.

 

Scanare intraorala – Ce presupune

 

O scanare intraorala se realizeaza cu ajutorul unui scanner ce este legat la un computer si al unui soft special. Pentru a scana o arcada dentara este nevoie de 2 minute, iar pentru scanarea ocluziei dentare este nevoie de 40-60 secunde.

Acest scanner intraoral face 3.000 de poze tridimensionale pe secunda.

Se scaneaza campul protetic superior (maxilarul), campul protetic inferior (mandibula) si ocluzia dentara (cum calca dinti inferiori pe dintii superiori).

Toate aceste informatii vor fi transmise prin internet direct catre laboratorul de tehnica dentara, in acest fel evitandu-se deformarile si eventualele modificari din timpul transportului intre cabinet si laborator.

 

Scanare intraorala versus amprentare

 

Amprentarea este operatiunea prin care specialistul realizeaza un mulaj al danturii pacientului. Acesta este folosit pentru realizarea lucrarilor protetice, motiv pentru care trebuie sa fie cat mai exact. Sunt folosite materiale de amprenta care reproduc precis cavitatea bucala a pacientului. Acestea trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte: sa ofere o reproducere pana in cele mai mici detalii, sa fie elastice, dar rezistente, fara deformari, cu timp de priza scurt, sa nu fie iritante, toxice sau cu gust neplacut.

Printre materialele de amprentare folosite in mod curent se numara: siliconii de aditie de consistenta dura, cerurile, blocurile Stents, alginatul, siliconii de consistenta medie, polieterii, polisulfuri, siliconi de aditie fluizi.

Amprentarea clasica cel mai des variaza in calitate. Printre problemele ce pot aparea se numara distorsiunile sau bulele de aer, ceea ce duce la nevoia de reamprentari ulterioare.

De asemenea, se poate ca priza materialului sa fie prea lenta, ori prea rapida. Anumite substante pot chiar inhiba priza. Astfel, timpul de tratament creste. La fel si costurile.

Pacientii se plang adesea ca procesul este lung si neplacut – nu este exclus sa apara senzatia de voma sau iritatii.

Orice fel de neplacere sau potentiala eroare este insa evitata folosind tehnica de scanare intraorala. In plus, aceasta ofera ghidaj in timpul slefuirii.

 

Scanare intraorala – Care sunt avantajele

 

O scanare intraorala reproduce exact forma dintilor si a maxilarelor, precum si culoarea acestora. Ea are o exactitate mult mai buna decat o amprenta dentara clasica, care poate suporta modificari structurale.

Deasemenea, modelul virtual pe care il realizam dupa o scanare intraorala este mult mai exact decat modelul de gips clasic din punct de vedere al inchiderii marginale (limita pragului).

Folosind o scanare intraorala putem lucra pe un model virtual toate etapele protetice de laborator sau putem printa un model 3D, pe care sa efectuam anumite etape protetice de laborator.

Avantajele mentionate se traduc in lucrari de calitate exceptionala realizate intr-un timp mai scurt, cu mai putine vizite la stomatolog. Acest aspect – ca si renuntarea la consumabilele folosite de regula in timpul amprentarii – inseamna un pret avantajos pentru pacient. De asemenea, este eliminat orice fel de disconfort si eliminat riscul de a avea nevoie de ajustari ulterioare.

Scanarea intraorala este o tehnica de ultima generatie care poate fi folosita si in realizarea planului de tratament ortodontic.

O scanare intraorala este extensia sistemelor de CAD-CAM din laborator si astfel putem obtine lucrari din zirconiu monolitice intr-un timp mai scurt si cu predictibilitate imbunatatita fata de tehnicile clasice de amprentare cu polieteri sau siliconi de aditie.

Optand pentru o scanare intraorala medicii si tehnicienii dentari pot reproduce forma si marimea exacta a dintilor in diverse materiale, folosindu-le ca modele. Ulterior pe acestea se pot face anumite masuratori, se pot proba aparate ortodontice si lucrari dentare inainte de a fi probate -finalizate in cavitatea bucala.

Avand in vedere multiplele beneficii, aparatele de scanare intraorala digitala vor deveni in viitorul apropiat o regula in cabinetele dentare.

 

Scanare intraorala – Cazuri complexe

 

Pentru cazurile complexe pe implanturi dentare, este indicata o scanare intraorala care se realizeaza cu ajutorul bonturilor de scanare. Aceste bonturi se fixeaza individual pe fiecare implant dentar si apoi realizam scanarea propriu-zisa.

Pe scurt, o scanare intraorala este de mare ajutor in cazurile clinice complexe si permite restaurari de inalta calitate. Riscul de eroare umana fiind eliminat, nu este nevoie de vizite repetate la cabinet sau de sedinte de proba.

Deasemenea modelul virtual pe care il realizam in urma unei scanari intraorale este mult mai exact decat modelul de gips clasic, din punct de vedere al inchiderii marginale (limita pragului).

Folosind scanarea intraorala putem lucra pe un model virtual toate etapele protetice de laborator, sau putem printa un model 3D, pe care sa efectuam anumite etape protetice de laborator.

Aceste bonturi se fixeaza individual pe fiecare implant dentar si apoi realizam scanarea propriu- zisa.

Cu ajutorul scannerului intraoral medicii si tehnicienii dentari pot reproduce forma si marimea exacta a dintilor in diverse materiale, folosindu-le ca modele, pe care se pot face anumite masuratori, se pot proba aparate ortodontice si lucrari dentare inainte de a fi probate- finalizate in cavitatea bucala.

Galerie foto
  • ...