Esthetic Dental Empire - Clinica stomatologica Bucuresti

Ortodontie - Aparat Dentar

Ortodontia este o ramura specializata a medicinei dentare care se ocupa cu diagnosticul, preventia si tratamentul anomaliilor dentare si faciale.

In principal, ortodontia se adreseaza indreptarii dintilor cu ajutorul unor aparate alese in mod special de medicul ortodont. Aceste aparate sunt alese in functie de gradul de anomalie prezentat de pacient, de varsta biologica si dentara a pacientului etc.

Dintii care sunt in pozitia lor corecta pe arcada dentara sunt mai frumosi si mai sanatosi datorita faptului ca sunt mai usor de curatat si asigura o muscatura corecta, fara stres pentru articulatia temporo-mandibulara.

Aparate mobile –  sunt utilizate in special la pacientii a caror varsta este cuprinsa intre

  • 3 – 6 ani: in perioada dentitiei temporare ele au in special rolul sa ghideze dezvoltarea armonioasa a oaselor maxilare si mandibulare astfel incat sa previna o inghesuire a dintilor in viitor.
  • 6 – 12 ani: in perioada dentitiei mixte sunt folosite dispozitive speciale, cu actiune in special pe zona palatului gurii sau la nivelul zonei mandibulare. Aparatele folosite in special se cheama disjunctoare, care au rolul in special sa creasca dimensiunea maxilarelor.

Aparate fixe –  se pot folosi dupa varsta de 12 ani atunci cand toti dintii permanenti au aparut in gura. Se folosesc aparate care sunt cimentate pe dinti pe intreaga durata a tratamentului, care de obicei este de 1 – 2 ani. Aceste aparate se activeaza in fiecare luna, pe toata durata tratamentului. Dispozitivele cimentate pe dinti se cheama brackets si ele pot fi de metal sau albe (ceramice).

Aparatele fixe pot fi de mai multe feluri:

  • Metalice: sunt cei mai folositi brackets in ortodontie, sunt foarte rezisenti si au un cost redus. Pentru ca sunt alcatuite din metal, ele suporta forte mai mari si pot sa reduca in acest fel durata tratamentului ortodontic. Principalul lor dezavantaj este ca sunt inestetice.
  • Ceramice: sunt mult mai putin vizibile comparativ cu cele metalice datorita faptului ca sunt facute din material ceramic cu o culoare apropiata de cea a dintelui.
Galerie foto
  • ...