COLOANA MEDICALA Clinica de ortopedie si vertebrologie

Lumbago

Degradarea discului intervertebral este un proces care se desfasoara in timp. Discul are rolul de a amortiza socurile si presiunile enorme la care este supusa coloana.

Punctul cel mai fragil este partea posterioara a inelului fibros, care se gaseste in contact cu ligamentul comun posterior (cea mai bine inervata structura) si cu radacinile nervoase care pornesc de la maduva spinarii.

Dupa ce nucleul pulpos rupe inelul si irita ligamentul posterior acoperit de terminatiuni nervoase sensibile rezulta o durere violenta.

Acest proces care culmineaza cu durerea puternica se numeste LUMBAGO si se insoteste de pozitia antalgica a corpului cu trunchiul aplecat intr-o parte si inainte impreuna cucontractura musculara paravertebrala. De asemenea, poate aparea si o afectare a articulatiilor vertebrale posterioare, mergand pana la artroza.

Alte simptome sunt: limitarea mobilitatii cu senzatia de intepenire, durere la atingerea proceselor spinoase (semnul soneriei).

Tratamentul este de tip conservator, cu decompresie vertebrala, medicatie antialgica si antiinflamatoare, fizioterapie si mobilizare vertebrala, dupa diminuarea procesului acut dureros.

Galerie foto
  • ...