COLOANA MEDICALA Clinica de ortopedie si vertebrologie

Dureri de spate

Iata ca mecanismul patogenetic al durerii de spate este extrem de complex, iar cauzele pot fi multiple: traumatismele, sedentarismul, socul, microtraumatismele repetate, expunerea la frig, curent, pozitiile vicioase timp indelungat, avitaminoza D, infectii (morbul Pott), discite si spondilodiscite cu propionbacterium Acnes, efortul fizic intenscu musculatura spatelui nepregatita, alimentatia necorespunzatoare, factorul ereditar, hiperlaxitatea ligamentara, s.a.m.d. Ca si mecanism fiziopatologic, vorbim de iritareachimica, mecanismul inflamator, mecanismul vascular la nivelul epidural, iritarea mecanica a radacinii nervoase sau a maduvei.

Exista mai multe teorii ale durerii de spate:

  • Teoria Hole – 1982 sustine ca o trauma duce la eliberarea de anumiti produsi iritanti chimici, rezultati din degradarea proteinelor, histaminei si acetilcolinei. Acesti produsi excita receptorii nociceptori (ai durerii) la fel si hipoxia cu acidoza si dereglarile de microcirculatie pot genera durere.
  • Teoria Stodelard, prin care corpul este perceput ca un generator electric inchis, iar Stodelard afirma ca electricitatea circula prin nervi, vase de sange, tendoane, ligamente si oase. Celulele vii au un potential electric de repaus si de actiune in functie de activitate, iar functiile corpului pot fi controlate electric. In urma actiunii diversilor factori perturbatori, circuitul bioelectric este afectat sau chiar blocat pe anumite portiuni, iar acest blocaj este tocmai sursa durerii. Celulele vii care au un potential electric de repaus si de actiune in functie de activitate iar functiile corpului pot fi controlate electric. In urma actiunii diversilor factori perturbatori, circuitul bioelectric este afectat sau chiar blocat pe anumite portiuni iar acest blocaj este tocmai sursa durerii.
  • Tratamentul durerii de spate este, de cele mai multe ori, conservator, nechirurgical-naturist si presupune decompresie si mobilizare vertebrala, hidratare suficienta a discului vertebral, kinetoterapie, terapie neuromusculara, fizioterapie, tratament medicamentos oral si/sau injectabil.

    In cadrul clinicii Coloana Medicala regasiti aceasta abordare multidisciplinara. Tratam durerea de spate fara operatie, prin tratamente personalizate. De asemenea, va punem la dispozitie si programe de „scoala spatelui” pentru profilaxia acestei afectiuni si mentinerea rezultatelor pe termen lung, cu o calitate buna a vietii.

    Doctor Vasile Druta, Medic Primar Ortopedie Traumatologie, va prezinta cauzele, simptomele si tratamentele nechirurgicale necesare pentru durerile de spate!

    Galerie foto
    • ...