COLOANA MEDICALA Clinica de ortopedie si vertebrologie

Discopatie

DISCOPATIA este afectiunea degenerativa (deteriorarea structurala) a discului intervertebral. Sensul poate fi atribuit mai larg si extrapolat la tot ce inseamna modificari ale discurilor intervertebrale, insa noi ne adresam doar celor degenerative.

Discul intervertebral este format din nucleul pulpos (masa gelatinoasa) si inel fibros (structura cartilaginoasa formata din mai multe cercuri concentrice).

Intr-o prima faza se pierde aspectul gelatinos, scade concentratia de proteoglicani si capacitatea de a fixa apa, iar discul nu mai poate prelua uniform presiunea exercitata. Cu timpul, nucleul pulpos devine mai fibros, mergand pana la atrofie, iar la nivelul inelului fibros se produce alterarea structurii fibrilare si hialinizarea amorfa, ducand la fisuri si rupturi. Fisurile pot fi simple sau multiple, localizate frecvent posterolateral sau posterior, iar rupturile sunt concentrice sau radiare (in spite de roata).

Simptomatologia este in functie de interesarea structurilor nervoase din vecinatate (ligament posterior, maduva, radacini nervoase), iar tabloul clinic este extrem de variat, de la jena usoara cu presiune, pana la durere puternica ce necesita tratament imediat. Recomandarile cu caracter general le regasim si la celelalte afectiuni degenerative si trebuie respectate

Galerie foto
  • ...
  • ...