Junior & Family Dental Center - Clinica stomatologica Bucuresti

Consiliere psihologica

Pentru pacientii care nu pot depasi fobia sau anxietatea stomatologica, Junior&Family Dental Center ofera servicii de consiliere psihologica specializate pentru adulti sau pentru copii!

Fobia si anxietatea stomatologica

Pentru cei mai multi oameni, dar în special în cazul copiilor, tratamentul stomatologic este asociat cu proceduri dureroase, cu teama si anxietate. Raspunsul copiilor la durere este unul complex si este influentat de un numar de factori psihologici.

În special la vârsta de la 1 an si sase luni la 2 ani, copiii sunt extrem de sensibili la durere.Prescolarii si scolarii mai mici de 11-12 ani, de obicei, nu pot face diferenta între durere-disconfort si durere-atingere. Abia în jurul vârstei de 12 ani, atunci când copiii îsi dezvolta abilitatea de a gândi abstract, reactia lor la durere este asemanatoare cu cea a unui adult. De asemenea, la aceasta vârsta, majoritatea copiilor sunt capabili sa îsi asume întreaga responsabilitate pentru necesitatea folosirii sau nu a analgeziei locale.

Procedurile dureroase determina frica si anxietate, iar acestea maresc senzatia de durere. De aceea, la Junior&Family Dental Center am creat în interiorul cabinetului stomatologic o atmosfera care sa inspire încredere, folosim tehnici farmacologice adecvate de controlare si reducere a durerii si anxietatii, pentru a elimina disconfortul tratamentului dentar.

Pacientul copil, încrezator si relaxat în fotoliul dentar, reprezinta conditia esentiala pentru reusita tratamentului în stomatologia pediatrica. Frecvent, o parte dintre pacientii copii se adreseaza cu ezitare, cu frica sau cu o stare de anxietate la cabinetul stomatologic, adesea asociind aceasta vizita cu experiente dentare neplacute povestite de catre alti membri ai familiei.

În aceste conditii, medicul stomatolog, printr-o buna pregatire psihologica în abordarea micului pacient, reprezinta o sansa fundamentala în ceea ce priveste atitudinea ulterioara a pacientului copil fata de actul terapeutic stomatologic.

Fobia si anxietatea stomatologica în cazul adultilor

Frica de medic este des întâlnita, însa unii se tem de medicul stomatolog, atât de mult încât amâna la nesfârsit vizita la dentist. Majoritatea procedurilor stomatologice nu sunt dureroase, însa pentru persoanele cu fobie fata de stomatolog, chiar si o simpla examinare poate produce panica s pentru a evita cabinetul stomatologic, o astfel de persoana înfrunta singura durerea, afectiunile gingivale si chiar dintii sparti sau cariati.

Fobia si anxietatea stomatologica sunt foarte des întâlnite si fac parte dintre motivele principale pentru care vizitele la stomatolog sunt evitate. Trebuie sa distingem între “anxietate” si “fobie”: persoanele cu anxietate stomatologica simt neliniste sau stânjeneala înainte de a merge la dentist, exagereaza teama fara un motiv real în timp ce fobia stomatologica este o afectiune mai grava, o frica intensa, manifestata prin atacuri de panica.

Nu exista o limita bine stabilita care sa separe anxietatea “normala” de fobie, însa frica de stomatolog nu trebuie sa ne afecteze viata. Fobia fata de stomatolog poate duce la cresterea riscului aparitiei afectiunilor gingivale si la pierderea prematura a dintilor.

Evitarea dentistului are si efecte asupra psihicului. Dintii decolorati sau cariati pot face ca o persoana sa-si piarda încrederea in sine, sa se simta nesigur de aspectul sau fizic, zâmbesc mai putin sau deschid gura doar partial în timp ce vorbesc.

Simptomele fobiei includ:

  • stari de neliniste si insomnii cu o seara înainte de controlul stomatologic;
  • atacuri de panica sau întâmpinarea problemelor de respiratie atunci când sunt introduse instrumentele stomatologice în gura;
  • stare de nervozitate în sala de asteptare;
  • imaginea instrumentelor stomatologice sau a halatului alb sporeste anxietatea;

Fobia si anxietatea apar din diferite motive, cele mai des întîlnite fiind:

  • Durerea – Frica de durere poate fi rezultatul unor experiente neplacute din trecut, înainte ca cele mai multe proceduri stomatologice nedureroase sa apara;
  • Sentiment de neajutorare sau lipsa controlului – Aflati pe scaunul stomatologic, pacientilor li se cere sa stea nemiscati. Pacientul se simte neajutorat si fara control, fapt care sporeste anxietatea (fobia se regaseste si anxietatea fata de avion).
  • Stare de jena, stânjeneala – Gura este o parte foarte intima a corpului. Unele persoane se simt prea rusinate sau stânjenite pentru a lasa un strain sa priveasca în interiorul gurii. În plus, tratamentele stomatologice necesita o apropiere fizica si acest lucru poate produce anxietate si disconfort.
  • Experiente neplacute în trecut – Oricine a experimentat durere sau disconfort în timpul unor proceduri stomatologice, poate deveni anxios si se poate teme de urmatoarea programare.
Galerie foto
  • ...