Junior & Family Dental Center - Clinica stomatologica Bucuresti

Dentitia temporara

Vârsta 1 – 3 ani: Prima vizita la dentist

Dentitia temporara, cunoscuta mai ales ca dintii de lapte sau dintii temporari, numara în total 20 de dinti. La vârsta de 6-7 luni încep sa erupa dintii de lapte. Mai întâi apar cei doi incisivi centrali inferiori, urmati de omologii superiori. Uneori se observa mici chisturi albastrui, o coriza seroasa, o înrosire a obrajilor. În aceasta perioada dintii copiilor tai vor începe sa erupa activ si pâna la vârsta de 3 ani copilul va avea toti dintii erupti.

Dintii de lapte sunt deci constituiti în ansamblul lor catre vârsta de 3 ani si orice întârziere în eruptia dentara mai mare de un an peste aceasta vârsta trebuie sa fie considerata patologica. Eruptia poate fi însotita de salivatie, roseata a gingiilor, care pot fi eventual tumefiate, lucioase si dureroase.

Daca înca nu ati planificat o vizita cu medicul dentist, acum este momentul cel mai potrivit pentru o programare. Nu uitati, dintii de lapte conteaza! Acestia vor asigura spatiul pentru aparitia dintilor permanenti si vor contribui la dezvoltarea limbajului.

Vârsta de 5 – 6 ani: Primul dinte pierdut

Urmatoarea etapa este pierderea dintilor de lapte si eruptia dintilor permanenti. Medicii dentisti clasifica aceasta etapa ca fiind dentitie mixta. Acest lucru se petrece în jurul vârstei de 5 sau 6 ani. În medie, dureaza aproximativ 6 ani pentru ca un copil sa îsi piarda dintii de lapte si sa aiba toti dintii permanenti erupti (cu exceptia maselelor de minte).

Este absolut necesar, ca parinte, sa monitorizati copilul pentru a va asigura ca acesta se spala periodic pe dinti. Trebuie sa îl încurajati si sa faceti ca aceasta sa fie o activitate distractiva si nu o obligatie zilnica. De asemenea, copilul dumneavoastra ar trebui sa consulte medicul dentist de cel putin doua ori pe an.

Dentitia permanenta reprezinta setul complet de 32 de dinti definitivi, cei care vor ramâne copilului pentru toata viata. Este cu atât mai important ca parintii sa fie preocupati ca tranzitia de la dintii de lapte la dintii permanenti sa fie una lina.

Daca primii dinti încep sa erupa aproximativ de la vârsta de 6 ani, dentitia permanenta este completa la vârsta de 16 ani, cu exceptia molarului III („maseaua de minte”), care poate erupe de la vârsta de 18 la 25 de ani.

Este important de retinut ca eruptia dentitiei permanente se realizeaza diferit la fete si la baieti.

Etapa cuprinsa între vârstele 6-9 ani, care cuprinde eruptia molarului I si a incisivilor.

Galerie foto
  • ...