Glamour Dental Clinic-stomatologie Bucuresti

Endodontie - Tratamente de canal

Dintii naturali sunt meniti pentru a rezista o viata. Chiar si dintii care sunt cariati sau fracturati pot fi salvati prin tratamentul de obturare de canal.  Endodontia se ocupa cu tratamentul patologiei pulpare. Termenul de endodontie provine din limba greaca din endo=inauntru si dondia=dinte, insemnand inautrul dintelui.

Tratamentul endodontic (de canal) este necesar atunci cand caria este atat de avansata, incat este afectata si pulpa dentara, sau cand coroana dintelui prezinta distructii provocate de carii sau fracturi. In aceste situatii pulpa dentara trebuie extirpata, iar canalul terbuie obturat. 

 

Ce este pulpa dentara?

Pulpa dentara este cunoscuta de pacienti sub denumirea de nervul dintelui, ea fiind compusa din: nervi, vase de sange si tesuturi, fiecare dintre ele avand rolul sau. Nervul are rol senzorial de transmitere a senzatiei de durere, de cald sau rece, vasele de sange au rol nutritiv, iar tesuturile au rol formativ.

Pulpa dentara (nervul) este protejata in portiunea coronara si radiculara de dentina, aceasta fiind acoperita de smalt in portiunea coronara, iar in cea radiculara de cement.

 

Cand stim daca e afectata pulpa dentara?

Simptomatologia afectarii pulpei dentare este data de durere, ce poate aparea chiar si pe timpul noptii si poate iradia in zona tamplei si a urechii. Aceasta durere apare fara nici un stimul extern. Cele mai frecvente cauze ale infectiei pulpei, care duc la canal, sunt un dinte fisurat, leziuni traumatice ale dintelui sau cariile. Daca nu este aplicat un tratament de obturare de canal, un abces se poate forma in jurul radacinii, ce poate provoca dureri sau umflaturi. Incetarea durerii dupa o perioada de timp poate indica faptul ca leziunea s-a cronicizat, nu reprezinta nici un indiciu ca s-a tratat. In aceasta situatie, bacteriile continua sa avanseze spre os si pot da in timp distructii osoase cu numeroase complicatii, ce necesita ulterior tratamente costisitoare. Cel mai bine este ca starea unui dinte care la un moment dat a durut, sa fie verificata de catre medicul stomatolog.

 

De ce este necesara radiografia dentara?

Radiografia dentara este necesara pentru vizualizarea proceselor dezvoltate in os, a radacinilor si canalelor dentare, fiind astfel esentiala in efectuarea unui tratament endodontic corect. Fiecare dinte si fiecare afectiune este foarte usor de vizualizat pe o radiografie dentara, iar doza de radiatii este minima, nefiind afectata deloc starea de sanatate a pacientului. O radiografie retroalveolara ne expune la o doza de 2-4 uSv, mai mica decat doza naturala zilnica ( 4-7 uSV), de 7-8 ori mai mica decat un zbor cu avionul (23 uSV), de 17 ori mai mica decat doza data de locuirea timp de 1 an intr-o cladire de beton sau caramida (70 uSv), de 24 de ori mai mica decat fumarea a 1,5 pachete de tigari  pe zi ( 98 uSv) . Cate radacini are un dinte?

Pentru numarul de radacini nu exista o regula, fiecare avand propria sa morfologie. Numarul lor poate varia intre una, sau chiar cinci sau sase radacini. La nivelul fiecarei radacini putem descoperi unul sau chiar mai multe canale principale si numeroase canale laterale si accesorii. Canalele ridiculare au rolul de a ajuta dintii sa ramana sanatosi. Cu toate acestea, periajul, folosirea regulata a atei dentare si vizitele periodice la stomatolog sunt necesare pentru a preveni aparitia cariilor si a altor boli gingivale. 

 

Care sunt etapele tratamentului endodontic?

In prima etapa se efectueaza radiografia dentara pentru a vedea exact numarul de radacini si canale ale dintelui, precum si afectiunea existenta.

In etapa urmatoare, sub anestezie locala, se face o mica deschidere in coroana dentara. Camera pulpara este curatata impreuna cu infectia aferenta.

Dupa curatarea cavitatii urmeaza obturarea canalelor radiculare cu un material special numit guta-percha. Pentru curatarea completa a cavitatii, uneori este nevoie de mai multe sedinte. Intre sedinte se aplica o coroana provizorie, urmand ca la finalul tratamentului sa fie aplicata coroana definitiva, pentru a preveni fracturarea dintelui.

Pentru salvarea dintilor, la clinica stomatologica Glamour Dental Clinic, folosim doar material de calitate, in cazul obturatiilor bioinert, neiritant si neresorbabil, asigurand astfel reusita tratamentului pacientilor.

Care sunt beneficiile tratamentului endodontic?

Tratamentul endodontic corect efectuat salveaza dintii de la extractii, extractiile aducand cu ele o serie de modificari ulterioare atat de functionalitate cat si de estetica. Dintele extras si neinlocuit la timp reprezinta astfel locul ramas liber pentru migrarea celorlalti, iar tratamentul endodontic ramane astfel varianta cea mai ieftina pentru pacient. Acolo unde este cazul, ei pot reprezenta o baza stabila pentru efectuarea de lucrari protetice ulterioare, ce pot ajuta pacientul pe tot parcursul vietii.

Galerie foto
  • ...