Glamour Dental Clinic-stomatologie Bucuresti

Ortodontie - Aparat dentar

Ce este ortodontia?

Ortodontia este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu corectarea anomaliilor dento-maxilare, in scopul imbunatatirii aspectului, pozitiei si functionalitatii dintilor anormal aliniati.  

Cum stiu daca am nevoie de aparat dentar?

Specialistul in domeniu se numeste ortodont si este singurul in masura sa decida daca aveti nevoie sau nu de purtarea unui aparat dentar. In urma unui consult, a efectuarii unor modele de studiu, a unui dosar complet care sa contina o serie de radiografii si fotografii speciale, se ia hotararea daca este necesara sau nu, purtarea de aparat dentar.

Trebuie stiut faptul ca in foarte multe situatii, pentru crearea de spatii necesare alinierii dintilor este nevoie de extractii. De asemenea, dupa perioada de purtare a aparatului dentar fix este necesara purtarea unui aparat individualizat de contentie sau a unei gutiere de contentie nocturne, care pastreaza rezultatul aparatului dentar si impiedica revenirea dintilor la pozitia lor initiala.

 

Ce modificari ale dintilor necesita aparat ortodontic?

O situatie des intalnita in stomatologie este cea in care arcada dentara este mica si prin cresterea dintilor permanenti apar asa numitele inghesuiri dentare. Situatia opusa celei anterioare este cand avem spatii interdentare mari si purtarea de aparat ortodontic ii face sa devina frumos aliniati.

Supraocluzia verticala (dintii frontali superiori ies cu mult in fata celor inferiori), ocluzia inversa (dintii frontali inferiori sunt iesiti mult mai in fata si cei superiori sunt retrasi mult mai in spate, ocluzia incrucisata (cand dintii superiori cu cei inferiori nu se suprapun), ocluzia deschisa ( ramane un spatiu intre dintii superiori si cei inferiori) si malocluzia pe linia mediana (centrul dintilor frontali superiori nu se aliniaza cu centrul dintilor frontali inferiori) sunt afectiuni ce necesita, in cele mai multe cazuri, purtarea de aparat ortodontic.

 

Pana la ce varsta se poate monta un aparat dentar?

Varsta nu reprezinta o contraindicatie pentru purtarea aparatului dentar, doar ca obiectivele purtarii aparatului sunt atinse intr-un timp mai indelungat. Cu cat aparatul este purtat mai din timp, cu atat rezultatele sunt mai rapide si mai eficiente.

Ceea ce conteaza cel mai mult dincolo de aspectul estetic, este scopul medical, deoarece o muscatura incorecta timp indelungat, poate duce la imbolnavirea parodontiului, imbolnavirea dintilor prin suprasolicitarea doar a unora dintre ei, a articulatiei temporo-mandibulare, afectiuni gastrice.

In cazul adultilor, un aparat ortodontic poate fi necesar in pregatirea preprotetica, chirurgicala si repozitionarea dintilor in vederea inserarii unui implant dentar.

 

De cate feluri sunt aparatele ortodontice?

Aparatele ortodontice sunt de doua feluri: aparate mobile si aparate fixe.

Aparatul dentar mobil se recomanda in cazul malpozitiilor mai putin severe la copii, sau poate reprezenta precursorul unui aparat fix dupa varsta copilariei.

Varsta purtarii acestui tip de aparat este intre 7 si 11 ani. Acest tip de aparat este format din doua parti acrilice distincte unite cu ajutorul unor crosete metalice si al unui surub. Urmand indicatiile medicului ortodont, aparatul se activeaza acasa cu ajutorul unei cheite. Cele doua parti acrilice isi incep actiunea aplicand presiune pe arcada dentara care, in timp, se va largi permitand astfel dintilor permanenti sa iba spatiu suficient sa creasca.

Aparatul dentar fix este cel mai popular dispozitiv ce ajuta la alinierea dintilor. Este utilizat in principal pentru corectarea alinierilor dento-maxilare diforme. Marele avantaj al acestui tip de aparat consta in faptul ca este activ in permanenta. El este format din bracket-uri, arcuri, ligaturi metalice sau elastice. Bracket-urile sunt fixate pe dinti si prin fiecare trece arcul metalic ce urmeaza cu fidelitate forma arcadei dentare. Prin forta cu care actioneaza pe fiecare dinte, acestia permit controlul directiei fiecarui dinte in parte.

Durata medie de purtare este de aproximativ 18 pana la 24 de luni. Aparatele dentare fixe obliga pacientul la efectuarea unei igiene orale riguroase prin folosirea de dusuri bucale, periute interdentare de diferite forme si marimi. Estetica actuala permite un mare avantaj, existand in afara de bracketii metalici, si cei transparenti din safir, sau cei ceramici de culoarea dintelui, sau chiar aparatele incognito plasate pe interiorul dintilor care nu se vad absolut deloc din exterior.

Intr-o perioada in care se pune accent nu doar pe sanatate, ci si pe frumusete, este suficient un apel la o clinica stomatologica pentru a scapa de complexe si a zambi cu incredere.

 

Galerie foto
  • ...