Electrical Connect (EL-CON) Instalatii electrice civile si industriale - Bucuresti

Instalatii de paratrasnet

Executam instalatii de paratrasnet care protejeaza imobilele impotriva loviturilor diferite de trasnet din zona respectiva, folosind paratrasnete verticale sau primare si paratrasnete orizontale sau de suprafata pentru orice fel de cladire civila, comerciala sau industriala. Echipa de specialisti este foarte pregatita sa rezolve chiar si cele mai complexe aspecte in legatura cu sistemele de electricitate. Astfel, EL-CON implementeaza instaltii de legare la pamant, instalatii de paratrasnete, instalatii de alimentare cu energie electrica pentru mai multi consumatori de orice dimensiuni.

Venind în întâmpinarea nevoilor clientilor, marii producatori din domeniu au dezvoltat dispozitive de captare a trasnetelor, care sa asigure protectii cu eficienta de pâna la 98%-99% (100% înca nu exista), cu circuite electronice integrate, capabile sa transmita în avans o unda ionizata de captare a trasnetelor (ceea ce prin tija clasica Franklin nu se realizeaza). Aceste dispozitive, cunoscute sub denumirea Paratrasnete cu Dispozitive de Amorsare, pe scurt si PDA (sau Early Streamer Emmision în limba engleza) au forma eliptica sau ovala si contin de regula un concentrator de energie în partea superioara. Paratrasnetele PDA se monteaza în vârful unui catarg, fie într-o instalatie noua, fie într-una deja existenta (prin montarea unor adaptoare de fixare pe catargul vechi).

Printre avantajele pe care le prezinta paratrasnetele tip PDA (cu avans de amorsare) sunt:

  • eficienta de pâna la 99%;
  • înaltimi mai mici de montaj;
  • raze mult mai mari de protectie;
  • durata de viata de cel putin 25 de ani.

Un criteriu important când vine vorba de alegerea unui PDA este avansul de amorsare (timpul cu care un PDA capteaza mai repede un trasnet în comparatie cu tija clasica Franklin, tinând seama ca viteza de propagare a unui trasnet este de cca. 0,9 – 1 m/µs). Acest avans de amorsare este de regula cuprins între 10µs si 60µs. Cu cât avansul de amorsare este mai mare, cu atât paratrasnetul este mai performant si implicit asigura o protectie de nivel ridicat pe o raza mai mare. Prin urmare, se poate spune ca un PDA de 60µs echivaleaza cu o tija clasica montata la o înaltime de 60m, ambele pornind de la acelasi nivel.

Componenta standard a unei instalatii de protectie la trasnet este:

(a) Dispozitivul de captare (PDA), împreuna cu catargul pe care se monteaza si sistemul de fixare pe cladire/stâlp.(b) Coborârea (conductorul tip platbanda sau rotund) si clemele aferente de fixare pe cladire (acoperis, pereti)(c) Priza de pamânt formata din conductorul (de regula tip platbanda), teaca de protectie conductor, tarusii de împamântare, clemele de fixare platbanda de tarusi.

Jonctiunea dintre coborâre si priza de pamânt se realizeaza printr-o piesa de separatie (cutie control jonctiune), a carui rol este de a separa si de a permite efectuarea de masuratori de determinare a rezistentei de dispersie a prizei de pamânt. În circuit se poate monta si un contor de descarcari.

Înainte de a alege o configuratie de IPT, insistam sa acordati atentie deosebita urmatoarelor detalii:

(1) Tipurile de materiale ce intra in componenta unui IPT difera, iar unele metale (ex: cupru si aluminiu) puse în contact direct produc efectul de coroziune galvanica, ceea ce conduce în timp la întreruperea circuitului (a caii de scurgere a curentului catre pamânt), fapt ce poate avea consecinte dezastruoase. PUNETI ÎNTREBARI, INFORMATI-VA ÎNAINTE DE A LUA DECIZIA FINALA.

(2) Otelul zincat este o solutie de compromis între asigurarea unei protectii adecvate si pretul de achizitie. Trebuie sa fiti constienti însa de faptul ca otelul este greu de modelat (montaj anevoios pentru cladiri complexe arhitectural) si are o rezistivitate electrica mult mai mare decât cea a cuprului, iar aceasta ultima caracteristica este cea mai importanta atunci când se ia în discutie protectia la trasnet. MAI IEFTIN NU ÎNSEAMNA MAI BUN

(3) Prin definitie paratrasnetele PDA sunt adevarate captatoare de trasnet. A monta un paratrasnet PDA si a realiza o instalatie de protectie împotriva trasnetului cu materiale de proasta calitate sau subdimensionate (care pot duce în timp la întreruperea caii de scurgere a curentului) poate fi mai periculos decât absenta unui paratrasnet pe o cladire. ESTE SUFICIENT CA TRASNETUL SA LOVEASCA O SINGURA DATA CA SA PRODUCA DAUNE CE NU POT FI RECUPERATE.

Galerie foto
  • ...