Clinica ORL Dr. Mocanu Bucuresti

Dacriocistita cronică

 

Dacriocistita cronică apare atunci când este înfundat un canal lacrimal iar lacrimile nu se mai scurg normal, lăsând în urmă un ochi înlăcrimat, iritat, cu repetate episoade de conjunctivită rezistentă la tratament.

Canalele lacrimale blocate sunt comune la nou-născuți, dar de obicei se rezolvă fără tratament în primul an de viață. La adulți un canal lacrimal blocat poate fi cauzat de un traumatism, o infecție, o litiaza sau o tumoră.

Un canal lacrimal blocat poate fi corectat aproape întotdeauna. Tratamentul depinde de cauza blocajului și de vârstă.

 

CAUZE

Canalele lacrimale blocate pot apărea la orice vârstă sau pot fi prezente încă de la naștere (congenitale). Cauzele sunt reprezentate de:

  • Blocaj congenital. Mulți nou-născuți se nasc cu ductele lacrimale înfundate. Sistemul de drenaj al lacrimilor poate să nu fie dezvoltat complet sau pot fi anormalități ale ductelor. O membrană subțire rămâne câteodată peste deschiderea canalului nasolacrimal în nas, în cazul ductelor lacrimale blocate congenital; aceasta se deschide câteodată spontan în prima sau a doua lună de viață.
  • Schimbări legate de viață. De-a lungul vieții, deschiderile punctiforme se pot îngusta cauzând un blocaj parțial ce îngreunează fluxul lacrimilor spre nas, rezultând lăcrimare cronică. De asemenea, poate apărea și blocajul complet al deschiderilor punctiforme.
  • Infecții sau inflamații oculare. Infecțiile sau inflamațiile cronice ale ochilor, ale sistemul de drenaj al lacrimilor sau ale nasului pot determina blocarea ductelor lacrimale.
  • Leziuni faciale sau traume. O leziune la nivelul feței poate cauza distrugeri osoase lângă sistemul de drenaj, întrerupând fluxul normal al lacrimilor prin canalele lacrimale.
  • Tumori. Tumorile nazale, sinusale sau ale sacului lacrimal pot apărea de-a lungul sistemului de drenaj al lacrimilor, pe care ulterior îl blochează dacă acestea cresc în dimensiuni.
  • Medicamente topice. Rar, utilizarea de lungă durată a anumitor medicamente topice, ca de exemplu cele folosite pentru tratarea glaucomului, poate determina un duct lacrimal blocat.
  • Tratamente pentru cancer. Un duct lacrimal blocat poate apărea ca efect secundar al medicației chimioterapice sau al radioterapiei pentru cancer.

 

Diagnostic

Pentru diagnosticarea dacriocistitei cronice, medicul oftalmolog efectuează un examen ocular și câteva teste pentru a analiza cum drenează lacrimile. De asemenea, medicul ORL-ist va analiza interiorul nasului pentru a determina dacă sunt modificări de structură ale căilor nazale ce cauzează o obstrucție. Dacă se suspectează un duct lacrimal blocat, pot fi realizate alte teste pentru a determina localizarea blocajului și pentru a alege cea mai bună metodă de tratament.

 

Tratament

Cauza ductelor blocate va determina tratamentul corespunzător. Dacă se suspectează o infecție, doctorul oftalmolog va prescrie picături cu antibiotic. Dacă o tumoră cauzează blocarea căilor lacrimale, tratamentul se va concentra pe formațiunea respectivă. Tumora poate fi îndepărtată prin intervenție chirurgicală sau, în anumite cazuri, doctorul vă poate recomanda un tratament pentru micșorarea acesteia.

 

ComplicațiiPentru că lacrimile nu se scurg cum trebuie, cele care rămân în sistemul de drenaj stagnează, determinând creșterea bacteriilor, a virusurilor sau a fungilor. Aceste organisme pot determina infecții și inflamații recurente ale ochilor. Orice parte a sistemului de drenaj al lacrimilor, incluzând sistemul de curățare de deasupra suprafeței ochiului (conjunctiva), poate deveni inflamată sau infectată din cauza ductului lacrimal blocat.

 

Galerie foto
  • ...