Clinica ORL Dr. Mocanu Bucuresti

Deviația de sept nazal

Un sept deviat apare atunci când peretele interior dintre cele două nări este deplasat către una dintre părți. La majoritatea oamenilor septul nazal este deplasat sau deviat, determinând astfel un culoar respirator mai mic. Când deviația de sept nazal este severă, poate bloca o parte a nasului și poate reduce fluxul respirator producând dificultate în respirație. Expunerea suplimentară a septului deviat la un flux de aer anormal prin nas,  prin efectul de uscare a mucoasei nazale poate contibui câteodată la formarea de cruste și sângerări la anumite persoane.

Obstrucția nazală poate apărea din cauza unei deviații de sept, din cauza edemului mucoasei nasului (în special a cornetelor inferioare) sau din cauza ambelor. Tratamentul medicamentos al obstrucției nazale poate include medicație pentru a reduce edemul mucoasei pentru a ajuta la deschiderea culoarului respirator. Pentru a corecta un sept nazal deviat este întotdeauna necesară intervenția chirurgicală.

 

Prezentația de la naștere

În unele cazuri, septul deviat apare în timpul dezvoltării fetale și este prezent încă de la naștere.

Lovituri la nivelul nasului

Un sept deviat poate fi, de asemenea, rezultatul leziunilor ce determină deplasarea septului nazal din poziția inițială. La nou-născuți, o astfel de leziune poate fi produsă în timpul nașterii. La copii și la adulți, o gamă largă de incidente poate determina apariția unui traumatism nazal și astfel formarea unei deviații de sept – de la împiedicarea de o treaptă la coliziunea cu o altă persoană pe trotuar. Trauma la nivelul nasului cel mai adesea apare în timpul sporturilor de contact, activităților de joacă sau a accidentelor de automobile.

Procesul normal de îmbătrânire poate afecta structurile nazale și înrăutăți, în timp, respirația pe nas (creșterea în volum a mucoasei care acoperă cornetele nazale, în special cele inferioare). De asemenea, schimbările în grad de edem al mucoasei nazale, cauzate de dezvoltarea rinitei sau a rinosinuzitei, poate accentua îngustarea pasajului nazal din cauza deviației de sept, rezultând o obstrucție nazală severă care are nevoie de tratament chirurgical.

 

DiagnosticÎn timpul consultului, doctorul vă va întreba în primul rand despre orice simptom pe care îl aveți. Apoi, pentru a examina interiorul nasului, doctorul va folosi o lumină intensă și un instrument (specul nazal) creat pentru a deschide nările. Uneori, doctorul va căuta înspre spatele nasului cu un telescop cu aspect tubular, o tijă metalică cu diametrul de 3-4 mm ce are în vârf o lumină puternică (videoendoscopie). De asemenea, el poate analiza mucoasa nazală după aplicarea unui spray cu decongestionant. Efectuate corect, aceste manevre nu produc nici o durere și nici disconfort semnificativ. Bazându-se pe acest examen se poate diagnostica corect deviația de sept și se poate determina gravitatea bolii.  

 

TratamentTratamentul simptomatic

Inițial, tratamentul deviației de sept poate fi direcționat către tratarea simptomelor mucoasei ce acoperă nasul, care contribuie apoi la simptomele obstrucției nazale și drenajului sinusal. În acest caz, doctorul poate prescrie

 

 

 

Galerie foto
  • ...