Construieste-ti viata - Sanatate psiho-comportamentala

Terapie ABA

Analiza comportamentala aplicata (ABA) este o terapie bazata pe stiinta învatarii si a comportamentului. Metodele si tehnicile folosite sunt testate si validate stiintific si ne ajuta sa întelegem cum functioneaza comportamentul si cum este acesta influentat de mediul în care traim, precum si felul în care se produce învatarea.

Beneficiile terapiei ABA

  • Dezvoltarea abilitatilor de limbaj si comunicare

  • Îmbunatatirea atentiei, concentrarii si memoriei, abilitatilor sociale si academice

  • Reducerea comportamentelor problema

Terapia ABA aplica în situatii reale tehnici derivate din principii comportamentale pentru a îmbunatati comportamente semnificative din punct de vedere social si, în acelasi timp, pentru a diminua probleme comportamentale care afecteaza învatarea si integrarea sociala.

Cum functioneaza terapia comportamentala aplicata?

Recompensarea pozitiva

Recompensarea pozitiva este una din principalele strategii folosite în ABA.

Atunci când un comportament este urmat de ceva care este apreciat (o recompensa), este mult mai probabil ca persoana respectiva sa repete acel comportament în viitor. În timp, acest lucru încurajeaza schimbarea pozitiva a comportamentului.

Mai întâi, terapeutul identifica un comportament tinta si recompensa. De fiecare data când persoana foloseste comportamentul sau abilitatea cu succes, aceasta va primi respectiva recompensa pe care am identificat-o ca fiind  importanta pentru ea – de exemplu lauda, o jucarie sau o carte, ascultarea unui cântec sau urmarirea unui filmulet etc.

Recompensarea pozitiva încurajeaza persoana sa continue sa foloseasca acea abilitate. În timp, aceasta va conduce la o schimbare de comportament semnificativa.

Galerie foto
  • ...