Teodoru & Asociatii - Societate Civila Profesionala Avocatura Bucuresti

Marcile inregistrate in Romania

Marcile inregistrate in Romania sunt denumite “marci nationale’’.

Marca nationala este marca inregistrata in Romania, pentru Romania, la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

Dreptul asupra marcii nationale este dobandit si protejat prin înregistrarea acesteia la OSIM, în conditiile Legii nr. 84/1998 (modificata recent) privind înregistrarea marcilor si indicatiilor geografice.

Perioada de timp necesara înregistrarii unei marci este de aproximativ zece luni. Protectia dobandita prin inregistrare este de 10 ani, calculati de la data depunerii cererii, cu respectarea conditiilor Legii 84/1998, cu posibilitatea reinnoirii la împlinirea fiecarui termen de 10 ani, la cererea expresa a titularului marcii.

E important de stiut ca prin adererarea Romaniei la UE examinarea noutatii se va face prin raportare la toate marcie UE extinse in Romania. Din pacate marcile romanesti nu vor fi extinse automat in UE, creandu-se astfel dezavantaje producatorilor si prestatorilor de servicii din Romania.

Astfel, dupa aderarea Romaniei la UE, ne asteptam la conflicte intre marcile nationale si cele comunitare (inregistrate la nivelul Comunitatii Europene), prin extinderea celor din urma in Romania.

Au fost create Instante de judecata specializate, care vor solutiona, in temeiul unor proceduri speciale eventualele conflicte intre marcile extinse printr-o simpla publicare si cele nationale.

In fata instantelor de judecata titularii de marci vor putea fi, in continuare, reprezentati doar prin intermediul avocatilor specializati in proprietate industriala.

Galerie foto
  • ...