Teodoru & Asociatii - Societate Civila Profesionala Avocatura Bucuresti

Tipuri de contracte in domeniul marcilor

 

De cele mai multe ori forma scrisa si semnatura tuturor partilor contractante este ceruta de lege, sub sanctiunea imposibilitatii dovedirii transferului.

Drepturile asupra marcilor pot fi instrainate separat sau in cadrul unui fond de comert.

Anumite drepturi de proprietate industraiala se transmit si in cazul urmaririi silite a debitorului titular al marcii. In cadrul procedurii de faliment aceste drepturi pot fi evaluate si scoase la licitatie publica.

Unele drepturi de proprietate industriala nu pot fi transmise, de exemplu marca colectiva.

In ce priveste cesiunile si licentele de marci, acestea se inscriu in Registrul National al Marcilor si se publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala. Aceste contracte devin opozabile tertilor incepand cu data inscrierii acestora in Registrul National al Marcilor.

 

 TIPURI DE CONTRACTE

 

Cele mai des folosite tipuri de contracte in domeniul marcilor sunt: 

CESIUNE DE MARCA SI CESIUNEA DEPOZITULUI

Marca inregistrata devine element activ, care se poate comercializa. Drepturile titularului marcii sunt confirmate prin certificatul de inregistrare a marcii.

Drepturile asupra marcii pot fi transmise prin cesiune (vanzare) oricind in cursul duratei de protectie a marcii, astfel

In anumite conditii se pot transmite si drepturile asupra depozitului.

Prin cesiune marcile se pot instraina chiar independent de transmiterea fondului de comert in care aceasta este incorporata.

Cesiunea poate fi totala (pentru toate clasele de produse, pentru care marca a fost inregistrata) sau partiala (pentru anumite clase de produse), fara limitarea teritoriala a folosirii marcii.

Dreptul de proprietate asupra marcii poate fi instrainate total sau partial, cu titlu oneros sau gratuit.

LICENTA

Drepturile asupra marcii pot fi transmise prin licenta (inchiriere), oricind in cursul duratei de protectie a marcii.

Dreptul de a folosi marca se poate transmite prin licenta exclusiva sau neexclusiva, pentru toate sau numai o parte din produsele/serviciile pentru care marca a fost inregistrata.

Dreptul de folosinta se poate transmite total sau partial, cu titlu oneros sau gratuit. Transmiterea se efectueaza de obicei prin intermediul contractelor de licenta si franciza.

FRANCIZA

Prin franciza dreptul de folosinta se poate transmite total sau partial, cu titlu oneros sau gratuit.

TRANZACTII

Daca ambele parti doresc rezolvarea amiabila a problemelor generate de situatii, cum ar fi similitudinea sau identitatea dintre marci, partile oricand pot incheia o tranzactie, prin care sa convina, de comun acord, folosirea marcilor sale, prin nuantarea domeniilor de interes sau limitarea inregistrarilor pentru clase de produse sau servicii, de care sunt mai putin interesate.

In acest caz, ambele parti vor cauta sa evaluze marca tranzactionata cat mai potrivit scopului sau. Intr-adevar, in Romania exista deja evaluatori de proprietate industriala, precum si diverse criterii de evaluare, dintre care evaluatorul va alege cel mai potrivit scopului evaluarii

Galerie foto
  • ...