Teodoru & Asociatii - Societate Civila Profesionala Avocatura Bucuresti

Inregistrarea marcilor

Intr-o piata libera, in care concurenta este acerba, orice comerciant, in special producatorii si prestatorii de servicii, trebuie sa inteleaga importanta protejarii activelor lor nemateriale, in special a marcilor, desenelor si modelelor industriale.

Prin “marca’’ intelegem orice semn susceptibil de reprezentare grafica servind la deosebirea produselor sau serviciilor.

Pot sa constituie marci: desene, cuvinte, cifre, forma produsului sau ambalajului, combinatii de culori, forme tridimensionale, precum si orice combinatie a acestor semne. Marca poate fi denumirea societatii comerciale, cu sau fara o grafica speciala, fara a fi necesar ca marca sa fie identica cu denumirea societatii, marca poate fi eticheta aplicata pe sticla de vin, sau un semn distinctiv emboasat pe sticla, insasi forma sticlei, poate fi inregistrata ca marca tridimensionala.

Marcile inregistrate in Romania sunt denumite “marci nationale’’.

Marca nationala este marca inregistrata in Romania, pentru Romania, la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

Dreptul asupra marcii nationale este dobandit si protejat prin înregistrarea acesteia la OSIM, în conditiile Legii nr. 84/1998 privind înregistrarea marcilor si indicatiilor geografice.

Perioada de timp necesara înregistrarii unei marci este de aproximativ zece luni. Protectia dobandita prin inregistrare este de 10 ani, calculati de la data depunerii cererii, cu respectarea conditiilor Legii 84/1998, cu posibilitatea reinnoirii la împlinirea fiecarui termen de 10 ani, la cererea expresa a titularului marcii.

Procedura de inregistrare

Anterior depunerii unei cereri de inregistrare de marca se recomanda efectuarea unei verificari de anterioritate, pentru a anticipa si evita eventualele complicatii in procedura de inregistrare a marcii in ce priveste noutatea.

Verificarea de anterioritate nu este obligatorie nici pentru solicitant si nici pentru examinatorii OSIM. In examinarea noutatii OSIM va tine cont atat de eventualele cereri si/sau marci inregistrate pe cale nationala in Romania cat si de eventualele cereri inregistrate pe cale internationala si prin care Romania a fost desemnata pentru inregistrare.

De asemenea, marca nu va putea aduce atingere unor drepturi de autor anterioare si nu se va putea opune unor denumiri de societati comerciale inregistrate anterior.

Implicatiile aderarii la UE

E important de stiut ca dupa aderarea Romaniei la UE examinarea noutatii se face prin raportare la toate marcie UE extinse in Romania.

Din pacate marcile romanesti nu au fost si ele extinse automat in UE, creandu-se astfel dezavantaje producatorilor si prestatorilor de servicii din Romania. Astfel, dupa aderarea Romaniei la UE, ne asteptam la conflicte intre marcile nationale si cele comunitare (inregistrate la nivelul Comunitatii Europene), prin extinderea celor din urma in Romania.

Au fost create Instante de judecata specializate, care vor solutiona, in temeiul unor proceduri speciale eventualele conflicte intre marcile extinse printr-o simpla publicare si cele nationale.

In fata instantelor de judecata titularii de marci vor putea fi, in continuare, reprezentati doar prin intermediul avocatilor specializati in proprietate industriala.

Aici consideram ca este avantajul Agentiei noastre - posibilitatea de a oferi servicii complete de protectie a marcilor, inclusiv reprezentarea in instanta.

Daca ambele parti doresc rezolvarea amiabila a problemelor generate de situatii, cum ar fi similitudinea sau identitatea dintre marci, partile oricand pot incheia o tranzactie, prin care sa convina, de comun acord, folosirea marcilor sale, prin nuantarea domeniilor de interes sau limitarea inregistrarilor pentru clase de produse sau servicii, de care sunt mai putin interesate.

De asemenea, partile vor putea cesiona drepturile sale, partial (pentru anumite clase de produse) sau total (pentru toate clasele de produse, pentru care marca a fost inregistrata).

Aici, ambele parti vor cauta sa evaluze marca tranzactionata cat mai potrivit scopului sau. Intr-adevar, in Romania exista deja evaluatori de proprietate industriala, precum si diverse criterii de evaluare, dintre care evaluatorul va alege cel mai potrivit scopului evaluarii.

De asemenea, in cazul in care ambele parti consimt, acestea vor putea sa apeleze la arbitraj. Arbitrajul poate fi o alternativa mai rapida si mai discreta pentru cazul in care diferendul trebuie dedus judecatii unui tert. Arbitrajul poate fi atat unul organizat de institutii publice sau private, cat si o procedura urmata de catre orice persoana fizica, in care ambele parti au incredere.

Societatea noastra, prin avocati specializati in proprietate industriala, va poate ajuta in procedura de negocieri, in litigii de proprietate industriala, precum si in fata instantelor arbitrale. De asemenea, in cazul in care ambele parti ne mandateaza, emitem opinii juridice si organizam arbitraj in proprietate indutriala, in baza normelor Codului de Procedura Civila si ale legilor speciale.

Galerie foto
  • ...