AriDent, Cabinet stomatologic - Bucuresti

Caria Dentara

Ce este o carie dentara?

Caria dentară este cea mai frecventă boală a omului. 70-95% din populaţie suferă de carii. În acelaşi timp, ea este una din bolile generatoare de complicaţii multiple locale şi generale. Nu este exagerat atunci când spun că cea mai mare parte din patologia stomatologică derivă direct sau indirect din caria dentară. Apariţia şi evoluţia cariei depinde de factori multipli ce se influenţează reciproc şi a căror acţiune variază ca efect şi intensitate, mai ales că ei se pot însuma, dar şi anula unul pe altul.

  De ce apar cariile dentare?

Caria dentara apare din cauza resturilor alimentare bogate în carbohidraţi – sucuri, dulciuri, făinoase – care rămân pe dinţi şi reprezinta hrana pentru bacteriile din cavitatea orala. Atunci când se hrănesc, bacteriile produc acizi care distrug smalţul dinţilor, ducând la demineralizarea smaltului si de aici la apariţia cariilor.

Medicina complementară susţine că această teorie este falsă pentru că bacteriile nu se hrănesc cu alimente lipsite de nutrienţi, cum sunt dulciurile sau făina albă. Din contră, bacteriilor le place laptele, carnea, peştele, alimente care nu sunt considerate vinovate pentru apariţia cariilor. Şi în plus, s-a descoperit că membrii unor triburi izolate care nu obişnuiesc să se spele pe dinţi au o dantură foarte sănătoasă.

Concluzia ar fi că nu resturile de pe dinţi duc la carii, ci alimentaţia modernă. Conform medicinei complementare, cauzele cariilor ar fi: – dieta săracă în minerale – dieta săracă în vitamine liposolubile – A, D, E, K. – imposibilitatea sistemului digestiv de a absorbi nutrienţii din mâncare. Asta se întâmplă din cauza alimentaţiei bogate în acid fitic, o substanţă care se găseşte mai ales în cereale şi care împiedică, printre altele, absorbţia calciului.

Ce spun pacientii nostri? „Recomand cu încredere acest cabinet ?i în special pe doamna doctor Zamfirache, de care sunt foarte încântată. Meticulozitatea, răbdarea, atitudinea ?i rezultatele excelente avute în urma ?edin?elor mă fac să revin de fiecare dată cu cea mai mare plăcere la cabinet.”

Cristina Pop

Dumneavoastra ati intrebat, specialistii nostri raspund.

Intrebare: Exista mai multe tipuri de carii? Raspuns: Da! Dintre toate tipurile de carie care pot afecta suprafaţa dentară, atrag atenţia îndeosebi asupra CARIEI INTERDENTARE (care se dezvoltă între 2 dinţi). Aceasta are consecinţe grave atunci când se dezvoltă sub punctul de contact dintre cei doi dinţi, deoarece nu poate fi “vizibilă” decât atunci când începe să doară. De obicei la acest tip de carie suprafaţa ocluzală (de masticaţie) este sănătoasă, fără urme vizibile de carie, însă în interior dintele deja este “mâncat” de procesul carios. În plus bacteriile carioase vor ataca şi dintele vecin ducând în timp şi la afectarea acestuia (“carie în oglindă”).

Intrebare: Cum previn caria dentara? Raspuns: Pentru a preveni apariţia cariilor  este necesar sa realizam periajul dentar de 3 ori pe zi, dupa fiecare masa (dimineata, la pranz si seara-cel mai important dintre periaje). Pentru prevenirea cariei interdentare este obligatorie folosirea corectă a aţei dentare, a periutelor interdentare si a dusului sau irigatorului bucal.

Fluorizarea si aplicarea gelurilor remineralizante care contin calciu in mod regulat, asigura metode de prevenire a demineralizarii smaltului si de aparitie a cariei.

Un control meticulous şi regulat la medicul dentist o dată la 6 LUNI duce la depistarea precoce a acestor carii şi la tratarea lor timpurie, astfel încât nu vor apărea complicaţii pe termen lung.

 

Cat costa o carie dentara? Obturaţie compozit tip I100 LEI Obturaţie compozit tip II120 LEI Obturaţie compozit tip III150 LEI Obturatie compozit tip IV (MOD)200 LEI

Galerie foto
  • ...