AriDent, Cabinet stomatologic - Bucuresti

Detartraj Dentar

Ce este detartrajul dentar?

 

Detartrajul dentar este o metoda eficienta de igienizare a cavitatii orale cu un timp de desfasurare relativ scurt care dureaza, de obicei, o singura sesiune stomatologica.Procedura de detartaj dentar este simpla, nedureroasa si este folosita ca metoda de indepartare a tartului dentar si a placii bacteriene.

Cand am nevoie de detartraj dentar?

Detartrajul dentar este un procedeu ce trebuie efectuat cel putin o data la 6 luni, indiferent de varsta si se recomanda impreuna cu periajul profesional, air-flow-ul si fluorizarea, intrucat, in timp, tartrul dentar poate duce la complicatii serioase.

Cum se realizeaza un detartraj dentar corect?

Indepartarea tartrului se face printr-o metoda terapeutica numita detartraj. Acesta se poate realiza: – cu instrumentar actionat manual – cu ultrasunete – cu aer comprimat (sonic).

Detartrajul manual si cel cu ultrasunete indeparteaza tartrul supragingival, pe cand cel subgingival este indepartat cu instrumente si chiurete de detartraj speciale si doar in parte, cu ultrasunete. Cel mai des intalnit este detartrajul cu ultrasunete care are o actiune netraumatizanta pe dinti si gingii, e bine suportat si nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropshihic si care nu au dinti sensibili (hipersensibilitate dentinara), iar apa pulverizata de aparatul de detartraj elibereaza o presiune locala realizand curatarea zonei, dar si indepartarea tartrului dislocat. Nu se recomanda efectuarea detartrajului ultrasonic la persoanele care au reflex accentuat de voma, probleme respiratorii (astm, emfizem pulmonar, fibroza chistica), pacienti cu pacemaker, copii sau dinti cu suprafata radiculara expusa. Detartrajul sonic este asemanator celui cu ultrasunete doar ca in acest caz este antrenat un jet puternic de aer. Cu toate acestea, el prezinta o eficienta mai redusa.

 

Galerie foto
  • ...