Xanaclass Dental Clinic -clinica stomatologic-Bucuresti

Aparate dentare, ortodontie

Ortodontia se ocupa cu tratamentul anomaliilor dento-maxilare, respectiv indreptarea si corectarea pozitiei dintilor (dinti nealiniati, inghesuiti, spatieri dentare) si corectarea ocluziei (muscaturii).

Dintii incorect pozitionati sunt predispusi la aparitia cariilor si bolilor gingivale (datorita efectuarii cu dificultate a periajului in spatiile mai greu accesibile) sau la fracturi (datorita unor forte anormale exercitate asupra lor), iar necorectarea problemelor severe de ocluzie creste riscul aparitiei bolilor parodontale, creeaza presiune asupra articulatiei  temporomandibulare si afecteaza procesului de masticatie.

Datorita tehnicilor moderne existente, dintii pot fi indreptati la orice varsta cu ajutorul tratatmentelor ortodontice. La copiii aflati in crestere, aparatul dentar ghideaza eruptia dintilor permanenti cat mai aproape de pozitia lor corecta, in timp ce la adulti aparatul dentar corecteaza pozitia incorecta a dintilor si a ocluziei.

In functie de anomaliile dento-maxilare identificate in urma unei consultatii de specialitate, medicul ortodont determina daca pacientului ii este recomandat un tratament ortodontic. In momentul inceperii unui tratament ortodontic este important ca pacientul sa aiba o igiena orala buna si sa nu prezinte carii netratate.

Tipuri de aparate dentare:

  • Aparat dentar mobil
  • Aparat dentar fix cu bracketi metalici  
  • Aparat dentar fix cu bracketi din ceramica
  • Aparat dentar fix cu bracketi din safir

Aparatul dentar mobil este recomandat copiilor in perioada dentitiei mixte (6-12 ani) pentru a stimula cresterea maxilarului si a mandibulei si a largi arcadele, astfel incat dintii definitivi sa aiba suficient spatiu sa erupa neinghesuiti si in pozitii corecte. Aparatele dentare pentru copii se pot personaliza in diverse culori.

Aparatele dentare fixe se recomanda adolescentilor si adultilor pentru corectarea  problemelor de pozitie ale dintilor si a celor de ocluzie. Aceste aparate permit corectarea anomaliilor dentare precum: dinti nealiniati, inghesuiti, spatieri dentare, pozitii defectuoase ale dintilor, probleme de ocluzie.

Aparatele dentare fixe sunt realizate cu ajutorul unor bracketi (piese de mici dimensiuni care se lipesc pe dinti si permit fixarea unor arcuri sau ligaturi prin intermediul carora se corecteaza pozitia dintilor). Aparatele dentare fixe se pot confectiona cu bracketi din metal, ceramica sau safir.

Aparatul dentar fix metalic este foarte eficient, are o rezistenta mare si este mai vizibil decat aparatul cu bracketi ceramici sau din safir.

Aparatul dentar fix ceramic este estetic, usor de igienizat, confortabil la purtare si mai putin vizibil decat cel cu bracketi metalici.

Aparatul dentar Safir este ales de pacientii adulti care isi doresc un aparat dentar discret, fiind ideal pentru persoanele la care aspectul estetic este foarte important. Aparatul Safir este aproape invizibil datorita transparentei bracketilor, foarte rezistent (safirul este al doilea mineral ca duritate dupa diamante) si confortabil la purtare.

Alte metode de tratament ortodontic sunt cele cu aparate sub forma unor gutiere transparente din plastic dur (Invisalign) sau cele cu aparate dentare linguale, cu bracketi situati pe partea interioara a dintilor (Incognito).

Perioada la care se realizeaza controlul si activarea aparatelor dentare variaza in functie de tipul aparatului dentar, precum si de tipul si complexitatea anomaliei dentare (de regula intre 4-6 saptamani).

Controlul si activarea aparatelor dentare include:

  • Verificarea evolutiei tratamentului ortodontic
  • Schimbarea si activarea elementelor de fixare ale arcului
  • Tractionarea unui grup de dinti sau unui anumit dinte
  • Schimbarea/strangerea elementelor de fixare a arcurilor
  • Igienizari periodice (detartraj si periaj)

Durata de purtare a unui aparat dentar ortodontic variaza intre 1- 2 ani, depinzand de tipul de aparat dentar si severitatea problemelor de corectat ale fiecarui pacient.

Recomandari pe perioada tratamentului ortodontic: 

  • Evitarea alimentelor dure, crocante si a alimentelor tari
  • Evitarea gumei de mestecat si alimentelor lipicioase
  • Folosirea periutelor speciale interdentare, a atei dentare si apei de gura
  • Pastrarea unei igiene orale riguroase
  • Control medical regulat

Dupa finalizarea tratamentului cu aparatul dentar urmeaza o perioada de contentie necesara pentru mentinerea dintilor in noua pozitie. In aceasta perioada, ce poate varia in functie de tipul anomaliei dentare, varsta si tipul tratamentului, pacientii trebuie sa poarte un aparat de contentie (un dispozitiv sub forma unei sarmulite subtiri aplicata pe interiorul dintilor, pe arcada inferioara sau sub forma unei gutiere ce se poarta in timpul noptii, pe arcada superioara).

Rezultatele purtarii unui aparat dentar sunt excelente din punct de vedere estetic si functional, iar succesul unui tratament ortodontic depinde in mare masura de cooperarea pacientului, respectarea recomandarilor medicului, efectuarea controalelor regulate si pastrarea unei igiene orale corecte.

Galerie foto
  • ...
  • ...
  • ...