Senso Dento -cabinet stomatologic-Bucuresti

Endodontie - Tratamente de canal

Endodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu tratamentul infectiilor pulpei dentare si a complicatiilor acestora. Cu alte cuvinte, endodontia se ocupa cu tratamentul cariei complicate, cand bacteriile prezente in procesul carios au infectat pulpa dentara si, intr-un stadiu mai avansat, parodontiul apical.

Pulpa dentara este reprezentata de tesutul moale aflat in interiorul dintelui (canalele dentare), respectiv de vase de sange, nervi si tesut conjuctiv. In timpul dezvoltarii dentare, aceste structuri sunt raspunzatoare de formarea structurilor dure ale dintelui (smaltul si dentina). Desi pulpa este raspunzatoare de nutritia dintelui prin intermediul vaselor sangvine care patrund prin varful radacinii in dinte, ea nu este raspunzatoare pentru functionalitatea dintelui.

Chiar daca pulpa este indepartata ca urmare a tratamentului endodontic, dintele va continua sa fie hranit prin intermediul vascularizatiei structurilor din vecinatate. Indepartarea pulpei se va face sub anestezie locala sau loco-regionala si nu va durea!

Endodontul are cunostinte aprofundate despre anatomia adeseori variata a arhitecturii interne a dintelui, experienta clinica necesara si nu in ultimul rand dotarea aparativa absolut necesara diagnosticarii corecte a bolilor pulpare si a tratamentului endodontic la standarde moderne (microscop de operare, radiologie dentara, lupe de magnificare, sisteme de testare a vitalitatii, etc.).

El este in masura sa depisteze dintele implicat in aparitia durerii oro-faciale atat de temute de majoritatea oamenilor, lucru adeseori destul de dificil de diagnosticat din pricina caracterului adeseori difuz sau iradiat al durerii.

Galerie foto
  • ...