Ramis Clinique -clinica stomatologica-Bucuresti

Implantologie - Implant dentar

Ai nevoie de un implant dentar? Prezentul articol vorbeste pe larg despre acest subiect, pe intelesul tau. Mai intai, este de precizat ca, ramura medicala stomatologica ce se ocupa cu acest tip de tratament se numeste implantologie dentara. Pe larg, prin implantologie intelegem totalitatea procedeelor prin care un dinte lipsa este inlocuit sau refacut.

Implantologia dentara ca stiinta a aparut destul de recent, dar materialele, metodele chirurgicale si protetice s-au dezvoltat rapid, datorita cererii foarte mari in randul pacientilor. Mai mult, apar mereu sisteme de implanturi dentare noi, tot mai calitative si mai eficiente. Din acest motiv, tehnicile, materialele ?i metodele chirurgicale folosite de medicii stomatologi pentru a plasa un implant dentar pot diferi in mod substantial de la unul la altul.

Prin folosirea unui implant dentar, dorinta comuna atat a pacientilor cat si a celor care profeseaza, aceea de a reface dintii pierduti, in mod asemanator celor naturali, este realizabila fara a mai folosi protezele mobile (denumite popular si placi dentare ) sau proteze scheletate ori punti dentare pozitionate pe dintii sanatosi de langa cei pierduti.

 

Cum se efectueaza un implant dentar?

 

Procedeul de baza prin care se inlocuieste un dinte lipsa este reprezentat de pozitionarea unui surub din titan ( implant dentar propriu-zis ), in osul maxilarului sau mandibulei. Acesta va indeplini rolul unei radacini false, peste care se va construi o coroana dentara din ceramica, sau atunci cand sunt mai multe implanturi adiacente, chiar o punte dentara.

Forma unui implant dentar din titan este, de obicei, cilindrica sau conica, variind ca lungime si diametru, pentru a se potrivi fiecarei situatii clinice. Titanul este materialul cel mai des folosit in chirurgia implantologica, datorita neutralitatii sale biologice.

Mai mult, tratarea chimica a suprafetei unui implant dentar se realizeaza in scopul obtinerii osteointegrarii (adica a integrarii intime a unui implant dentar in tesutul osos inconjurator).

Studiile au demonstrat ca in implantologia dentara riscul respingerii “noului dinte” este foarte mic, reactiile imunologice nedorite find extrem de rare, in comparatie cu cazurile transplanturilor de organe (de la alti donatori).

Un aspect demn de luat in seama este acela ca poti evita un implant dentar, sau o alta structura protetica, atunci cand aparatul dentar le poate inlocui! Pe larg, aparatul dentar are rolul de a restrange dintii, unii langa altii, pentru ca, in timp, spatiile ramase dupa extractiile dentare sa poata fi acoperite.

 

Tipurile de implant dentar

 

In functie de durata dupa care implantul poate fi incarcat, adica poate primi coroana dentara, un implant dentar poate face parte din doua tipuri majore:

  • a) implant dentar „intr-o zi”
  • b) implant dentar „traditional” sau clasic.
  • Primul tip de implant dentar poate primi coroana dentara in doar cateva ore de la inserarea in os! In cazul unui implant dentar „traditional”, incarcarea protetica a acestuia se face la un interval de 6-9 luni de la etapa chirurgicala.

    Cele doua metode prezinta avantaje dar si dezavantaje specifice, studiile realizate pana in prezent sustinand ca succesul tratamentului implantologic prin oricare dintre aceste metode depinde foarte mult de selectionarea cazurilor tratate.

    In ansamblu, totusi, popularitatea „implantului in cateva ore” este in crestere, un factor important pentru aceasta fiind perioada relativ scurta de recuperare pentru pacient. Mai mult, aspectul fizic anterior este refacut intr-un timp redus, comparativ cu un implant dentar clasic .

    implant dentar

    Etapele tratamentului prin implant dentar

     

    Reabilitarea cu ajutorul unui implant dentar are mai multe etape. In primul rand se va face consultarea atenta a pacientului. Cel mai probabil vor fi necesare metode moderne de investigare: radiografii dentare panoramice si uneori chiar investigatii CT (CBCT). Urmeaza planificarea planului de tratament si comunicarea acestuia pacientului.

    In etapa chirurgicala (chirurgie dentara) va fi introdus surubul din titan ( implant dentar propriu-zis ).  Durata interventiei chirurgicale este de 1-3 ore, sau chiar mai mult, in functie de complexitatea cazului. In functie de metoda folosita se pot purta si lucrari provizorii, pana la momentul plasarii lucrarii protetice definitive. Urmeaza incarcarea acestui implant dentar cu lucrarea protetica – dintele vizibil.  Tratamentul nu se termina aici. Perioada de monitorizare este cruciala pentru rezultatul pe termen lung.

     

    Beneficiile tratamentului prin implant dentar

     

    Cu siguranta, un implant dentar prezinta mai multe avantaje decat dezavantaje. Printre acestea se numara:

    • posibilitatea revenirii la viata normala, din punct de vedere functional;
    • procesul masticatiei se poate face ca si cand ai avea dintii naturali;
    • din punct de vedere al esteticii dentare nu mai exista acea „jena sociala”, cum ca: „Am ramas fara dinti” si nu mai putem avea o intalnire, a sustine un interviu, sau a poza un selfie reusit;
    • redobandim aspectul normal al fetei;
    • ne salvam dintii – nu este nevoie sa mai „sacrificam” dintii dimprejur, cum s-ar întampla in cazul unei punti dentare, deoarece lucrarea dentara pe care o avem se va sprijini, nu pe dintii nostri, ci pe implanturile artificiale. Nu este afectata dantura naturala mai mult decat este deja.
    • un implant dentar nu se cariaza;
    • redobandirea capacitatii de articulare corecta a cuvintelor.

     

    Are riscuri implantul dentar?

     

    In cele mai multe cazuri, rata de reusita este mare. Complicatii pot aparea in cazurile:

    • infectiilor;
    • calitatii precare a osului;
    • fracturarii implantului dentar;
    • supraincarcarii implantului dentar;
    • deteriorarii zonei adiacente locului de inserare (nervii, vasele de sange, alti dinti).
    • aparitiei unei afectiuni medicale generale dupa plasarea implanturilor ( Ex.: diabetul)

     

    Cat timp rezista implantul dentar?

     

    Poate ca ti-ai pus aceasta intrebare si nu ai gasit raspunsul. Ei bine, vestea buna este ca ele pot tine toata viata! Conditia principala insa pentru ca acestea sa reziste este sa iti asiguri igiena orala corecta si sa monitorizezi orice schimbare care apare la dantura ta. Este obligatorie o igienizare dentara, pentru prevenirea oricaror probleme.

     

    Cui i se poate aplica un implant dentar?

     

    Din pacate nu toti pacientii pot beneficia de acest tip de tratament. Criteriile de baza prin care se aleg pacientii ce pot beneficia de tratament prin implant dentar sunt urmatoarele:

    • pacientul trebuie sa fie clinic sanatos sau sa sufere de afectiuni medicale „tinute sub control”;
    • dantura trebuie sa fie lipsita de infectii; in cazul in care exista infectii, acestea vor trebui indepartate mai intai;
    • pentru a asigura succesul pe termen lung igiena orala trebuie sa fie perfecta
    • pacientul trebuie sa fie dispus sa se prezinte la controalele obligatorii.

     

    Am invatat multe din acest articol. Dar …

     

    Cat costa un implant dentar pana la urma? Aceasta intrebare este adeseori pusa gresit, deoarece in realitate medicul nu ofera preturi pentru „un implant” ci pentru „un tratament cu implant”, deci ele pot varia in functie de medicul stomatolog si de multi alti factori. Poti afla mai multe intr-un alt articol special dedicat acestui subiect.

    Puteti gasi cu urmatoarele cautari: „implant dentar bucuresti”, „implant dentar oferta” sau „implant dentar sector 2„, „implanturi dentare” ori „implant dentar total”, „implant dentar cu surub” si „„implant dentar din zirconiu pret„.

    Alte cautari , „implant dentar fara surub”, „implant dentar total”, „implant dentar de ultima generatie”, „implanturi dentare zirconiu”, „implant dentar 4 dinti”.

    Galerie foto
    • ...
    Categorii
    Date de contact
    0722556633
    Str. Cenusaresei, nr. 4, bL. 50, sc. 2, parter, ap. 58, interfon 58C, sector 2,
    Distribuie