Osteodensys - Centru de osteodensiometrie cu ultrasunete Bucuresti

ECOGRAFIA DE TIROIDA

...
ECOGRAFIA DE TIROIDA

Ecografia Tiroidiana
 

Reprezinta o examinare a glandei tiroide cu ajutorul ultrasunetelor, utilizata pentru detectarea si diagnosticul afectiunilor tiroidiene.
Glanda tiroida, aflata la nivelul gatului, este foarte importanta pentru functionarea normala a organismului. Ea este implicata in toate metabolismele si comunica cu celelalte glande, influentand in mod direct si indirect activitatea altor organe din corp, regland multe dintre functiile organismului, de la apetit, pana la temperatura corpului si nivelul de energie. De aceea, cand aceasta secreta prea putini sau prea multi hormoni, apar o serie de tulburari in corpul uman.
S-a constatat ca dereglarile glandei tiroide se intalnesc de 5 ori mai frecvent la femei decat la barbati, in special cu predominanta hipotiroidismului, ca manifestare clinica. De asemenea, e important de inteles ca functionarea tiroidei este afectata de schimbarile care se produc in organismul feminin pe parcursul vietii (maturarea sexuala, graviditatea, menopauza).
Printre avantajele ecografiei tiroidiene sunt:
nu necesita nici un fel de pregatire inainte de efectuarea testului.  Pacientul poate manca, bea si lua medicamentele in mod normal atat inainte cat si dupa aceasta;
este o metoda neiradianta, neinvaziva, nedureroasa;
se poate repeta pentru evaluarea evolutiei bolii dupa tratament;
este accesibila.
Concluzionand, ecografia glandei tiroide este un examen paraclinic esential in diagnosticarea afectiunilor tiroidei fiind considerata, in conceptul medicinii moderne, indispensabila in investigarea tiroidei. Identificarea cat mai rapida a problemelor de tiroida este facilitata de ecografie, care arata foarte clar si usor daca exista modificari in structura glandei (noduli, chisturi, inflamatie, hipertrofie), dovedindu-se astfel importanta ei in examinarea tiroidei.