Osteodensys - Centru de osteodensiometrie cu ultrasunete Bucuresti

REUMATOLOGIE

Reumatologia este o ramura a medicinei interne, care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul pacientilor cu afectiuni ale aparatului musculoscheletal . Cel mai frecvent simptom care determina prezentare la doctor este durerea, aceasta putand sa fie acuta sau cronica, prezenta doar la miscare sau si in repaus. Alte simptome ce pot sa apara sunt reprezentate de tumefactii articulare , instabilitate articulara, slabiciune musculara sau parestezii la nivelul mainilor, picioarelor, chiar si trunchiului.

In prezent exista multiple afectiuni ce pot fi incadrate in spectrul bolilor reumatice, acestea pot fi:

atat de cauza degenerativa, cauzate de degradarea structurilor articulare, bolile artrozice (spondiloza, gonartroza, coxartroza , rizartroza)
dar si de cauze inflamatorii, autoimune  si metabolice. Dintre afectiunile autoinflamatorii si autoimune trebuie mentionate Poliartrita Reumatoida , Spondilartritele si Artrita Psoriazica. Aceste boli determina dureri si tumefactii articulare , mai intense in special in prima parte a zilei , accentuate in repaus si ameliorate de miscare si exercitii fizice.
Evolutia clinica poate sa fie rapida , cu distrugeri articulare ireversibile si impact major asupra calitatii vietii, de aceea necesita adresare cat mai rapida catre medicul specialist Reumatolog, pentru diagnostic si tratament precoce.

Atacul acut de guta este una dintre cele mai dureroase experiente pentru un pacient. Ameliorarea simptomatologiei si rezolvarea problemei se pot face foarte cu succes daca pacientul se prezinta imediat la doctor .

O alta provocare in practica clinica este reprezentata de bolile autoimune de tesut conjunctiv: Lupusul eritematos sistemic, Sclerodermia, Miozitele dar si vasculitele sistemice ce includ afectarea atat a arterelor cat si a venelor , indiferent de calibrul vasului. Aceste boli se prezinta initial cu semne si simptome nespecifice, chiar si cu ajutorul testelor de laborator si investigatiilor imagistice, diagnosticul este uneori dificil si poate sa ramana cu un semn de intrebare.

Osteoporoza , este una dintre cele mai raspindite afectiuni ale sistemului osos. Poate sa apara datorita pierderii de masa osoasa, odata cu inaintarea in varsta, dar si secundar unor alte afectuni si tratamente pentru diverse patologii . Diagnosticul , tratamentul si monitorizarea  pot fi preluate atat de medicul Reumatolog cat si de medicul Endocrinolog. Complicatia cea mai de temut a osteoporozei este fractura de fragilitate ( ruperea unui os in urma unui traumatism minor).

Cel mai important mesaj in ceea ce priveste osteoporpoza:  PREVENTIA!  Este mult mai simplu sa facem preventia, decat sa tratam complicatiile ce pot sa apara. Cel mai frecvent afectate sunt femeile dupa menopauza, dar este foarte important sa stim ca nici barbatii nu sunt ocoliti.

Medicina este intr-o continua evolutie, in fiecare zi invatam lucruri noi  iar Reumatologia a evoluat mult in ultimii ani atata din puctul de vedere al posibilitatilor de diagnostic, cat si al tratamentului . Scopul este acela ca modificarile ireversibile la nivelul articulatiilor si complicatiile sistemice sa fie din ce in ce mai rar intalnite, eventual doar in atlasele medicale .

Prezentarea precoce la medicul reumatolog si o buna colaborare pacient – medic reprezinta cheia succesului.

Galerie foto
  • ...