Osteodensys - Centru de osteodensiometrie cu ultrasunete Bucuresti

ENDOCRINOLOGIE

...
ENDOCRINOLOGIE

Este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor sistemului endocrin. Daca sistemul endocrin nu este sanatos, pot aparea probleme de dezvoltare în timpul pubertatii, dificultati în obtinerea unei sarcini si greutati în gestionarea stresului. De asemenea, o persoana cu probleme hormonale ia foarte usor în greutate, poate avea oase fragile si poate suferi de lipsa de energie

În organism, sistemul endocrin este reprezentat de mai multe glande:

Glanda pituitara si hipotalamusul – localizate în creier;
Glandele suprarenale – aflate deasupra rinichilor;
Tiroida – situata la baza gâtului;
Pancreasul endocrin;
Ovarele;
Testiculele.
Cum ne poate ajuta medicul endocrinolog?

Medicul endocrinolog diagnosticheaza si trateaza problemele hormonale si complicatiile acestora pentru ca hormonii regleaza:

metabolismul;
respiratia;
cresterea;
reproducerea;
perceptia senzoriala si miscarea.
Endocrinologul îsi propune sa ne restabileasca echilibrul hormonal în sistemele organsimulu, tratând frecvent afectiuni precum: diabet, osteoporoza, probleme de menopauza, tulburari metabolice, boli tiroidiene, productia excesiva sau insuficienta de hormoni, unele tipuri de cancer, infertilitatea.

Cele mai frecvente boli tratate de catre medicul endocrinolog?

Exista mai multe boli ale sistemului endocrin, care rezulta din disfunctionalitati ale acestui sistem complex. Câteva dintre cele mai întâlnite afectiuni sunt:

Diabetul (Una dintre cele mai raspândite boli ale sistemului endocrin)
Sindromul ovarelor polichistice (SOP – afecteaza între 7% si 10% dintre femeile cu vârsta cuprinsa între 15 si 45 de ani)
Tulburari tiroidiene (nodulii tiroideni au o frecventa din ce în ce mai mare în populatia generala, în special la noi în tara din cauza lipsei de iod. Ei sunt de obicei benigni, dar totusi 5% dintre ei pot avea un caracter malign, de aceea depistarea din timp a acestora poate asigura un tratament eficient)
Osteoporoza (este o afectiune care apare mai ales la femeile aflate la menopauza).
Simptomatologie

Fiecare afectiune a sistemului endocrin are simptome specifice. Este important de retinut ca de cele mai multe ori trebuie sa fim atenti la ce ne transmite corpul nostru.

Printre cele mai frecvente simptome vom regasi: stare de oboseala prelungita si inexplicabila, pierderea sau acumularea brusca a kilogramelor chiar daca stilul alimentar nu s-a modificat. Intoleranta la frig sau la cald si caderea excesiva a parului sunt de asemenea simptome de luat în calcul.

Diagnostic si tratament

Primul pas este prezentarea la un medic endocrinolog. Medicul te va examina fizic (anamneza) si va adresa intrebari cu privire la starea ta fizica  din ultimul timp. Medicul va recomanda un set de teste de laborator specifice si investigatii endocrinologice (ecografie tiroidiana, RMN, etc) pentru a putea stabili diagnosticul. Dupa rezultatele investigatiilor recomandate si interpretarea analizelor, se va stabili planul de tratament de urmat, care se va adapta în functie de raspunsul organismului tau la acesta. Monitorizarea starii de sanatate va fi facuta periodic de catre medicul curant endorinolog.

Importanta constientizarii beneficiului unui control anual poate preveni anumite afectiuni hormonale. Întaâmpinarea si tratarea corecta înainte de o evolutie neasteptata este vitala, iar relatia medic-pacient este de asemenea importanta în acest proces.