Stephanie's Dental Clinic- clinica stomatologica-Bucuresti

Restaurari dentare

...
Obturatii (plombe) din amalgam

Obturatiile din amalgam de argint sunt obturatii (plombe) ce se folosesc în special pe dintii din zonele laterale, acolo unde este nevoie de o obturatie mai dură datorită fortelor mult mai mari exercitate în aceste zone.

Caria trebuie bine curătată, în urma acestei operatiuni rezultând o cavitate ce trebuie umplută cu materialul de obturatie.

 

Obturatiile din amalgam de argint au dezavantajul că nu aderă la cavitate decât prin mijloace fizice, în timp ce obturatiile din compozit aderă la cavitate atât prin mijloace fizice cât si chimice, ceea ce îi conferă o mai bună aderentă.

...
Coronite dentare

Coronitele sunt o îmbrăcăminte care acoperă în totalitate toate suprafetele dintelui refăcând forma si dimensiunile initiale ale dintelui. Acestea se folosesc atunci când nu este posibilă restaurarea dintilor prin obturatii. Există mai multe tipuri de materiale folosite pentru coronite, cele mai frecvente fiind cele din portelan  

 

Când folosim coronitele?

- dinti sparti sau fracturati;- refaceri cosmetice;- dinti cariati;- obturatii fracturate;- obturatii foarte mari;- dinti cu pivoti.

 

Ce implică o coronită?

Pentru confectionarea unei coronite sunt necesare mai multe sedinte;

- prima sedintă implică îndepărtarea cariei si slefuirea dintelui pentru a obtine o formă corespunzătoare pentru viitoarea coronită. Apoi se va lua o amprentă care va fi folosită pentru modelarea viitoarei coronite dar si pentru a putea face o coronită provizorie, dacă este nevoie; această coronită va fi folosită aproximativ 2 săptămâni, pănâ când coronita definitivă va fi gata în laborator. Coronita provizorie va fi cimentată provizoriu.

 

- Într-a doua sedintă, se va îndepărta coronita provizorie, se va face proba capei metalice a viitoarei coronite, după care se va cimenta din nou coronita provizorie.

 

- În sedinta a treia, se va proba macheta viitoarei coronite, capa metalică probată în sedinta anterioară deasupra căreia s-a aplicat portelanul. Se fac eventualele retusuri necesare (se verifică dacă nu deranjează la muscătură, dacă culoarea este asemănătoare), după care coronita merge din nou în laborator pentru ultimele finisări, iar coronita provizorie va fi cimentată din nou. În ultima sedintă, coronita va fi gata si va fi cimentată.

La sfârtit, veti primi instructiunile necesare. O bună periere, spălare si chiar curătare cu ata dentară, împreună cu controlul periodic va face ca coronita să reziste mai mult timp.

...
Proteze dentare partiale si totale

Protezele dentare sunt lucrări mobile care înlocuiesc dintii si tesuturile adiacente.

 

Ele sunt astfel concepute pentru a putea reface cât mai asemănător dintii dumneavoastră si pentru a vă reda, pe cât posibil, zâmbetul. Există două tipuri de proteze: totale si partiale. Protezele totale sunt cele care se folosesc atunci când nu mai există nici un dinte natural, iar cele partilale se folosesc atunci când avem câtiva dinti naturali rămasi. Protezele partiale nu numai că înlocuiesc dintii lipsă ci si împiedică dintii rămasi să migreze.  

 

Protezele dentare totale

pot fi clasice sau imediate.

Cele clasice se folosesc după pierderea tuturor dintilor si după ce gingia s-a vindecat în totalitate. Acest proces poate dura 4-6 săptămâni. În acest interval de timp, pacientul va sta fără dinti. Cele imediate sunt făcute anterior si se folosesc imediat după ce s-au îndepărtat dintii, acest lucru ajutând pacientul să nu stea fără dinti în timpul procesului de vindecare. Odată ce tesuturile se vor vindeca, se vor face retusurile necesare.Protezele sunt foarte rezistente, însă, odată cu trecerea timpului, trebuie făcute anumite ajustări, reparatii sau rebazări.

 

Când facem proteze dentare?

- proteze dentare totale - atunci când nu mai există nici un dinte rămas pe arcadă;- proteze dentare partiale - atunci când mai există cel putin un dinte pe arcadă;- înbunătătirea masticatiei, vorbirii si digestiei;- înbunătătirea zâmbetului si a tesuturilor faciale.

 

Ce implică o proteza dentara?

Procesul de fabricare al protezelor dentare implică mai multe programări, de cele mai multe ori acest proces desfăsurându-se pe parcursul mai multor săptămâni.

La început se iau mai multe amprente de o înaltă acuratete pentru a reusi să se execute o reproducere cât mai fidelă a întregilor elemente cu care proteza vine în contact. Se vor face mai multe probe pentru a reusi să se execute o machetă a viitoarei proteze cât precisă ca formă, culoare.

La ultima programare, medicul stomatolog va face ultimele retusuri menite să dea forma finală a protezei dentare.

Apoi veti primi informatii despre modul de curătare a protezelor, viitorii dumneavoastră dintii. Modul cum sunt îngrijiti si controlul periodic la medicul stomatolog vor face ca durata de folosire a protezelor să fie considerabil înbunătătită.

...
Punti dentare

Puntile dentare sunt lucrări fixe, o metodă excelentă de înlocuire a dintilor lipsă.

Există mai multe tipuri de punti dentare. Medicul stomatolog va găsi cea mai bună variantă, în functie de particularitea fiecărui caz. Cele mai frecvent întâlnite sunt cele din metal acoperit cu portelan. Acest tip de punte este constituit din două coronite care îmbracă doi dinti stâlpi si corpul de punte care le uneste, umplând spatiul creat prin lipsa unuia sau mai multor dinti. Cele două coronite împreună cu corpul de punte alcătuiesc un tot unitar.

Puntile dentare sunt reconstituiri foarte rezistente dar, pe parcursul timpului, ele ar trebui înlocuite sau recimentate.

 

De ce facem punti dentare?

- pentru a reface spatiul creat prin lipsa dintilor;

- pentru a mentine formei fetei;

- pentru a preveni migrarea dintilor rămasi;

-pentru refacerea masticatiei;

-pentru refacerea zâmbetului (fizionomiei);

- cand preferăm să facem o lucrare fixă în locul unei proteze partiale mobile.

...
Terapia canalelor radiculare

Terapia canalelor radiculare

este necesară atunci când nervul este puternic afectat de către carie sau infectie. Pentru a salva dintele, caria si apoi pulpa dentară si nervul sunt înlăturate, spatiul rezultat fiind umplut cu medicatie si materiale corespunzătoare care vor reda în totalitate functiile dintelui.

Tratamentul canalelor radiculare este metoda de a salva dintele, în caz contrar, alternativa fiind extractia. Multi pacienti consideră că, odată cu extractia dintelui, vor scăpa de probleme însă nu realizează că îndepărtarea dintelui va cauza mai multe probleme celorlalti dinti si costurile de înlocuire vor fi mult mai mari 

 

Semne si simptome care ne arată o posibilă afectare a nervului:

- un abces la nivelul gingiilor;- sensibilitate la rece sau la cald;- dureri de dinti considerabile ;- câteodată nu există nici un semn prezent.

 

Când este recomandată terapia canalelor radiculare?

- caria a avansat ajungând la pulpa dintelui;- s-a descoperit infectie sau abces în interiorul dintelui sau la nivelul vârfului rădăcinii;- distructie considerabilă a dintelui.

 

Ce implică terapia canalelor radiculare?

Terapia canalelor radiculare implică una sau mai multe programări. Se va face o cale de acces către interiorul dintelui pe unde se vor introduce o serie de ace, succesiv, cu ajutorul cărora se va înlătura pulpa dentară si nervul. Dacă este cariat dintele, atunci va fi curătată si caria. Odată ce canalele sunt perfect curătate si dezinfectate, canalele vor fi sigilate cu o pastă de canal.

La următoarea sedintă, calea de acces către canale va fi sigilată printr-o obturatie (plombă).După terminarea tratamentului, este posibil să apară o sensibilitate a dintelui, dar aceasta va dispărea odată cu disparitia inflamatiei de la nivelul vârfului dintelui.După extirparea pulpei si a nervului, dintele devine casant, se poate sparge sau fractura, iar în timp, îsi va schimba culoarea, factori care recomandă ca dintele să fie acoperit cu o coronită. În acest fel, dintele va avea forma si culoarea initială, dar va fi mult mai rezistent. După fiecare programare, veti primi recomandări.

O bună igienă bucală si controlul periodic la medicul stomatolog va face ca rezultatul tratamentului să fie păstrat pentru cât mai mult timp.