Stephanie's Dental Clinic- clinica stomatologica-Bucuresti

Ingrijire & Preventie

...
Consultatia si detartraj

La prima dumneavoastră vizită, medicul stomatolog va efectua un control dentar amănuntit.

De regulă, se vor urmări:

 

- Examinarea radiografiilor - acestea ne dau informatii despre posibile carii ascunse, tumori, chisturi sau retractii osoase dar ne evidentiază si pozitiile dintilor si a rădăcinilor;

 

- Examinarea fetei - se examinează fata, gâtul, buzele, limba, gingiile si obrajii;

 

- Evaluarea bolilor gingivale - se examinează gingiile si osul înconjurător pentru a evalua aparitia bolilor parodontale;

 

- Examinarea dintilor - se vor examina cu instrumente specifice toate suprafetele dentare în vederea descoperirii cariilor;

 

- Examinarea restauratiilor existente - se verifică toate plombele, coroanele, puntile etc

 

Detartrajul si periajul profesional

Detartrajul si periajul profesional constau în:

- îndepărtarea tartrului - tartrul se formează în urma întăririi plăcii dentare rămase pe dinti de-a lungul timpului si care acum este bine prinsă pe toată suprafata dintelui. Tartrul se formează în general la nivelul gingiilor si sub acestea, iar, pentru înlăturarea lui, este nevoie de un instrumentar adecvat.- îndepărtarea plăcii dentare - placa dentară este o peliculă lipicioasă, aproape invizibilă, care se depune pe dinte; este formată dintr-o colonie de bacterii în continuă dezvoltare, din resturi de mâncare si salivă. Aceste bacterii produc toxine care duc la inflamarea gingiilor si atunci apar primele semne ale bolilor parodontale.- periajul profesional constă în îndepărtarea tartrului si a plăcii care nu au fost îndepărtate în timpul detartrajului.

...
Radiografii dentare

Radiografiile dentare reprezintă mijloace ce ne oferă informatii esentiale în stabilirea diagnosticului, informatii care nu se pot obtine în timpul consultatiei obisnuite.

Medicul stomatolog foloseşte aceste informaţii pentru a detecta anomaliile ascunse, ceea ce îl va ajuta în efectuarea unui plan de tratament cât mai exact şi complet. Fără radiografii, anumite afecţiuni ascunse pot rămâne nedetectate.

 

Radiografiile dentare pot evidenţia:

- abcese sau chisturi;

- pierderi osoase;

- tumori;

- carii interdentare;

- dezvoltări anormale ale dintilor;

- pozitiile rădăcinilor;

- problemele din interiorul dintilor;

- probleme situate sub marginea gingivală;

Depistarea si tratarea problemelor apărute într-un stadiu cât mai timpuriu vă va ajuta să economisiti timp si bani, să evitati un discomfort si chiar să vă salvati dintele.

 

Cât de nocive sunt radiatiile pentru organism?

Zi de zi, organismul este supus radiaţiilor din mediul înconjurător. Cantitatea de radiaţii la care este expus organismul în timpul efectuării unei radiografii este asemănătoare cu cantitatea de radiaţii la care este expus organismul în mediul încojurător în timpul unei zile întregi.

Radiatiile emise în timpul efectuării unei radiografii nu sunt considerate nocive. În timpul efectuării radiografiilor sunt luate toate măsurile de precautie pentru a limita expunerea organismului la radiatii. Aceste precautii includ purtarea unui sort de protectie pentru pacient si folosirea unor filme dentare moderne, care scurteaza timpul de expunere pentru fiecare radiografie.

 

Cât de des ar trebui să facem o radiografie?

Necesitatea efectuării unei radiografii dentare va fi stabilită în functie de starea de sănătate a fiecărui pacient; medicul stomatolog va recomanda efectuarea unei radiografii în functie de antecedentele medicale si dentare ale fiecărui pacient, de consultatie, de semne si simptome, de vârstă si de riscul aparitiei unor boli. O radiografie panoramică este recomandată fiecărui pacient nou.

...
Îngrijirea danturii la domiciliu

Un zâmbet cald si sănătos care să dureze pentru totdeauna este telul noastru atunci când tratăm un pacient. În atingerea acestui tel, îngrijirea la domiciliu joacă un rol foarte important. Începe printr-o dietă echilibrată, reducerea numărului de gustări pe care le luati între mese si folosirea corectă a mijloacelor de îndepărtare a plăcii bacteriene (periaj, ată dentară, apă de gură), placă care va favoriza aparitia îmbolnăvirilor dentare.

 

PERIAJUL - spălati-vă pe dinti de cel putin 2 ori pe zi în special seara, înainte de culcare, cu o periută si pastă de dinti.

1. Pozitionati periuta într-un unghi de 45o fată de gingii si periati cu grijă, cu miscări mici, circulare, asigurându-vă că există un contact permanent cu marginea gingivală.

2. Periati suprafetele exterioare, interioare dar si masticatorii ale fiecărui dinte.

3. Folositi vârful periutei pentru a peria suprafetele interioare ale dintilor frontali.

4. Periati si limba pentru a îndepărta bacteriile si pentru a reânprospăta respiratia.

Periutele electrice sunt si ele recomandate deoarece sunt usor de utilizat si îndepărtează eficient placa bacteriană. Puneti periuta pe dinti si gingii si lăsati-o să-si facă treaba.

 

ATA DENTARĂ - folosirea atei dentare reprezintă cea mai bună metodă de a curăta spatiile interdentare.

Nu numai că vom curăta aceste spatii dar vom stopa dezvoltarea plăcii bacteriene prevenind distrugerea dintilor, a gingiilor si a osului adiacent.

1. Luati 30-40 cm de ată dentară si înfăsurati-o în jurul degetelor mijlocii, lasând aproximativ 5 cm de ată dentară între mâini;

2. Folositi degetul arătător si policele pentru a ghida ata, introduceti cu grijă ata dentară între dinti;

3. Curbati ata în forma literei C în jurul dintelui si sub marginea gingivală si miscati ata de jos în sus curătând suprafetele fiecărui dinte.

 

APA DE GURĂ - este foarte important să vă clătiti cu apă de gură după fiecare periaj si după fiecare masă atunci când nu aveti posibilitatea de a vă peria.

Folositi si alte mijloace ajutătoare recomandate de către medicul stomatolog: periute interdentare, periute cu peri din cauciuc, curătătoare pentru limbă, dusuri bucale, solutii medicamentoase pentru clătire, fluor si altele; ele pot avea un rol considerabil pentru o bună îngrijire la domiciliu. Nu trebuie uitat nici controlul periodic la stomatolog .

...
Obturatii (plombe) cu materiale compozite

Obturatiile (plombele) cu material compozit (la culoarea dintelui) sunt folosite pentru repararea dintilor afectati de carii, distructii, fracturi etc.

Cariile sau portiunile de dinte afectate vor fi îndepărtate si apoi umplute cu material de obturatie compozit.

Există mai multe tipuri de materiale pentru obturatii (plombe), fiecare dintre ele având deopotrivă avantaje si dezavantaje.

Împreună cu pacientul, medicul stomatolog va găsi cea mai bună metodă de reconstructie a dintelui afectat.

Materialele de obturatii compozite sunt cele mai utilizate în prezent; datorită culorii asemănătoare cu a dintilor, se poate găsi o culoare care să fie aproape identică cu a dintelui natural ceea ce o face să fie mult mai estetică, în special în zona dintilor frontali sau în zone mai vizibile. La fel ca si majoritatea restaurărilor dentare, obturatiile compozite nu sunt permanente si ar trebui schimbate, însă ele sunt foarte durabile ceea ce vă oferă un zâmbet cald si sănătos pentru o lungă perioadă de timp. 

 

Când folosim obturatiile (plombele) din compozit?

- pe dinti ciobiti;- pentru închiderea spatiilor între doi dinti vecini;- pe dinti sparti sau crăpati;- dinti cariati;- pe dinti tociti. Este posibil ca, după aplicarea obturatiilor din compozit, să apară o usoară sensibilitate la cald sau la rece, sensibilitate care va dispărea odată ce dintele se va acomoda cu noua obturatie. După cum precizam si anterior, obturatiile nu sunt permanente, ele ar trebui schimbate în timp.

O bună igienă bucală, obiceiurile alimentare si controalele periodice la stomatolog sunt factori care influentează pozitiv durata de existentă a obturatiilor cu materiale compozite.

...
Albirea dintilor

Albirea dintilor este o metoda simplă, noninvazivă, de a schimba culoarea naturală a smaltului, modul ideal de înfrumusetare a zâmbetului.

 

Datorită faptului că dintii mai albi reprezintă principala prioritate estetică a pacientilor, acum există mai multe metode pentru albirea dintilor. Cea mai frecventă metodă este folosirea acasă a unui sistem special de albire care are un efect considerabil.

Deoarece albirea actioneză strict asupra smaltului dentar, este foarte important să se ia în consideratie schimbarea obturatiilor si a coronitelor vechi; înlocuirea acestora se va face după albirea dintilor, obtinându-se o culoare cât mai apropiată de noua culoare a dintilor.

Albirea dintilor nu are un efect permanent si această operatie ar trebui repetată odată la câtiva ani, chiar mai repede în cazul în care pacientul este fumător, bea cafea, ceai sau vin.

 

Iată câteva situatii când este recomandată albirea dintilor:

- fluoroze - fluorizări excesive făcute în timpul dezvoltării dintilor;- dinti colorati datorită administrării medicamentelor (ex: tetraciclina);- dinti galbeni , gri,etc.

 

Ce presupune albirea dintilor?

Acest tip de interventii necesită de obicei 2 vizite la medicul stomatolog.

La prima programare, pacientului i se vor amprenta ambele arcade dentare si se vor confectiona 2 gutiere, 2 modele din plastic transparent.

La a doua programare, se vor verifica dacă gutierele se potrivesc si dacă mai trebuie făcute ajustări. Albirea se face prin umplerea gutierelor cu un gel special si purtarea lor. În functie de metoda aleasă, purtarea gutierelor se poate face ziua sau noaptea, în functie de concentratia gelului folosit si de gradul de albire dorit.

Este posibil ca, în timpul tratamentului, să apară o usoară sensibilitate a dintilor dar aceasta va dispărea odată cu încetarea tratamentului.

Controlul periodic vă va ajuta să vă păstrasi un zâmbet cald si sănătos pentru mai mult timp.