DentCadra Smile-cabinet stomatologic- Bucuresti

Protetica dentara

...
Protetica fixa

Protetica fixa este ramura medicinei dentare care se ocupa cu refacerea sau inlocuirea unuia sau mai multor dinti de pe arcada, ce si-au pierdut capacitatea functionala sau au fost pierduti complet de pe arcada, prin extractie.

Cele mai intalnite lucrari protetice fixe sunt: coroanele dentare (metal-ceramice/ ceramica presata Emax/ ceramica presata pe zirconiu), reconstructii corono-radiculare (RCR), punti dentare, fatete, (cu sau fara preparatia dintelui).

Pentru realizarea acestora, este necesara colaborarea stransa intre pacient, medicul dentist si tehnicianul dentar, comunicarea intre acestia fiind cheia pentru un tratament protetic de succes.

 

Protetica fixa presupune mai multe sedinte de tratament, printre care: slefuirea dintelui/dintilor, amprentarea, probarea lucrarii protetice si stabilirea culorii, cimentarea provizorie si cimentarea de lunga durata. De asemenea, de cele mai multe ori, tratamentul protetic este precedat de tratament endodotic (extirparea vitala si obturatie de canal), datorita distructiei coronare prin carie, ce conduce la acoperirea dintelui cu o coroana protetica.

...
Protetica mobila

Protetica mobila se ocupa de refacerea functionalitatii si esteticii arcadelor dentare, edentate partial sau total; in functie de situatia clinica si de individualitatile fiecarui pacient, se ia decizia de protezare totala sau partiala.

 

Protezele mobile sunt de mai multe tipuri:

  • Proteza partiala/totala acrilica
  • Proteza partiala/totala acrilica, cu armatura metalica (pentru marirea rezistentei)
  • Proteza acrilica pe capse (in cazurile clinice in care mai exista radacini viabile, dar coroana este compromisa, se aplica cate o capsa pe fiecare radacina, peste care se aplica proteza. Capsele ofera o mai buna stabilitate protezei)
  • Proteza elastica (proteze flexibile si confortabile, dar in acelasi timp rezistente, realizate din materiale moderne)
  • Proteza scheletata (proteza ancorata pe dintii stalpi restanti cu ajutorul unor crosete sau alte sisteme speciale: capse, culise, magneti)