DentCadra Smile-cabinet stomatologic- Bucuresti

Odontoterapie (Tratamentul cariilor dentare)

Caria dentara

Caria dentara este una dintre cele mai intalnite probleme pentru care pacientii se prezinta la medicul dentist, afectand 80-90% din populatia Romaniei.

Aceasta apare pe dintii erupti, in urma actiunii bacteriilor din cavitatea orala asupra structurii dintilor (smaltul la suprafata, dentina si camera pulpara in profunzime), ducand la pierderea treptata, localizat, a tesutului dur dentar.

 Evolutia cariei dentare

Caria dentara poate evolua fie lent, nedureros, o perioada indelungata de timp, fie rapid si dureros, ajungandu-se intr-o perioada scurta la pierdere masiva de substata dura dentara.

In ambele cazuri, netratata, caria dentara avanseaza in profunzime, strabatand straturile din care este formata coroana (smaltul si dentina) si ajungand aproape de camera pulpara. Astfel, apar durerile la stimuli fizici (rece sau cald) si la stimuli chimici (dulce sau acru), ulterior durerea persistand si dupa incetarea stimulului declansator.

Semnele clinice ale cariei dentare

  • Aparitia de coloratii la nivelul santurilor si fosetelor dintilor posteriori sau aparitia de coloratii interdentare
  • Pierdere de substanta dura dentara
  • Durere la stimuli fizici (rece sau cald) sau chimici (dulce sau acru)
  • Ruperea atei dentare in momentul introducerii sale interdentar, datorita lipsei de substanta dura dentara in acele zone
  • Gust si miros neplacut in cavitatea orala, datorita stagnarii bacteriilor in zonele retentive (cavitare).

 

Tratamentul cariei dentare

 

Tratamentul cariei dentare difera in functie de stadiul evolutiv al acesteia.

  •  Daca o carie este necavitara, deci incipienta, clinic observandu-se doar o pata alba cretoasa sau maronie, tratamentul este expectativ, iar procesul carios este reversibil. In aceste cazuri, se poate obtine remineralizarea smaltului, printr-o igiena orala corecta si regulata si prin aplicare de geluri cu fluor in cabinet.
  •  Daca procesul carios a dus la formarea unei cavitati in structura dintelui, remineralizarea smaltului nu mai este posibila, iar singura varianta de tratament este indepartarea cu ajutorul turbinei si a contraunghiului a smaltului si dentinei infectate. In urma acestei manopere se obtine o cavitate curata, cu margini bine definite, ce urmeaza a fi umpluta cu o obturatie coronara (popular, plomba).
  • Obturatia (plomba) are scopul de a inlocui structural si functional lipsa substantei dure dentare.

    La DentCadra Smile, instrumentele si materialele utilizate pentru realizarea obturatiilor coronare (plombe) sunt de ultima generatie, de electie fiind materialele compozite fotopolimerizabile.

    Galerie foto
    • ...