Dental Artist Implant -clinica stomatologica-Bucuresti

Proteze dentare

...
Proteze dentare

Pentru persoanele care si-au pierdut mare parte sau chiar toti dintii, o ultima alternativa o reprezinta proteza dentare, o lucrare protetica ce substituie dantura naturala. Cu o ingrijire corespunzatoare, pierderea dintilor poate fi evitata sau amanata cat mai mult. Protezele sunt facute la comanda, iar noile materiale si tehnici folosite ofera un aspect cat mai natural si comfort. Primul pas in protezarea dentara il constituie extractia dintilor care nu sunt necesari, urmat de o pauza de cateva luni in care giingiile se vor vindeca. Proteza completa sau partial este sustinuta de dintii naturali pastrati sau, in lipsa acestora, de ancore metalice implantate in os.

Tipuri de proteze dentare

Optiunile de protezare difera in functie de tipul de edentatie a fiecarui pacient (cati dinti s-au pierdut, cati dinti mai sunt prezenti si in ce stare se afla, existenta bolilor parodontiului, carii, accidentari etc.), de statusul dento-alveolar, dar si de profilul psihologic, starea generala de sanatate si, foarte rar, de posibilele reactii alergice. In principal, exista doua tipuri de proteze dentare:

  • Protezele dentare totale sunt concepute sa inlocuiasca toti dintii care lipsesc de pe o arcada (maxilar sau mandibula ).
  • Protezele dentare partiale completeaza spatiul liber lasat de pierderea catorva dinti. Acestea pot fi mobile sau fixe.

Proteza dentara fixa mai poarta denumirea de „punte dentara”. Este foarte confortabila si are un grad estetic si fizionomic deosebit. Se stabilizeaza permanent, cu ajutorul unui ciment dentar.

Proteza dentara mobila se fixeaza de ceilalti dinti prin intermediul unor „crosete” (cleme metalice), ce pot fi stabilizate pe dinti sau in afara acestora, in functie de situatia clinica a pacientului. Este mobila deoarece pacientul are posibilitatea extragerii acesteia din cavitatea bucala atunci cand isi doreste.

  • Proteza dentara scheletata este mobilizabila, fiind una dintre cele mai stabile proteze, datorita sistemelor speciale de retentie (capse, culise, bare telescopice si crosete turnate).
  • Mai exista proteza dentara flexibila, realizata dintr-un material cu un grad mai mare de elasticitate decat acrilat-ul. Se recomanda in general pacientilor cu un camp protetic defavorabil.
  • Supraproteza” poarta aceasta denumire deoarece reprezinta o proteza totala, care acopera dintii restanti sau, dupa caz, implanturile dentare.

Ingrijirea protezelor dentare: cum se realizeaza?

Ingrijirea si curatirea protezelor se face simplu si rapid. Pe suprafetele protezelor se acumuleaza bacterii ce duc la aparitia respiratiei urat mirositoare (halitoza). Apar rani ale gingiei ce se pot suprainfecta, afectiune numita stomatita de proteza. Totodata, apar si carii la nivelul dintilor naturali restanti. Igiena zilnica a cavitatii bucale si curatirea protezelor mobile cu ajutorul tabletelor pentru igienizarea protezei previn aparitia petelor, a depunerii tartrului si curata eficient proteza. Tabletele pentru igienizarea protezei distrug bacteriile ce determina aparitia halitozei.