Dental Artist Implant -clinica stomatologica-Bucuresti

Aparate ortodontice

Aparatele dentare nu sunt doar la moda!

Dintii inghesuiti,distantati sau strambi sunt una din problemele de sanatate si estetica dentara cel mai des intalnite mai ales printre copii si adolescenti. Deseori observam ca malpozitiile dentare sunt asociate cu probleme stomacale provocate de o masticatie defectuoasa,cu defecte ale pronuntiei si cu aparitia cariilor.

Purtand aparat dentar se pot corecta multe probleme ale pacientului si nu doar cele enumerate mai sus ci si probleme de timiditate datorate unui zambet imperfect.

Cum va dati seama cand copilul are nevoie de aparat dentar?

In mod normal in jurul varstei de 4-6 ani in dentitia de lapte dintii trebuie sa se spatieze (sa devina precum un gardulet) semn ca maxilarul se pregateste pentru aparitia dintiilor definitivi ce sunt mai lati decat dintii de lapte. Lipsa acestor spatii la aceasta varsta ne pune deja un semn de intrebare.

De asemenea copilul trebuie vazut de medicul ortodont daca observati :

  • cresterea suprapusa a dintilor definitivi
  • muscatura inversa( este considerata o urgenta in ortodontie)-adica dintii de jos musca in exterior fata de cei de sus.
  • dintii de sus nu se ating cu cei de jos, intre ei existand un spatiu.
  • copilul are o eruptie dentara mai intarziata sau din contra precoce cu aparitia in pozitie incorecta a dintiilor definitivi.

Exista si cateva semne indirecte ce ne pot duce cu gandul la o ocluzie imperfecta:

  • bruxismul nocturn : copilul scrasneste noaptea din dinti
  • la deschiderea/inchiderea gurii sau in timpul masticatiei se aud zgomote.
  • copilul isi suge degetele sau degetul mare
  • mesteca greu alimentele sau bea intr-un mod anormal din pahar diferitele lichide
  • copilul respira cu gura deschisa in majoritatea timpului.

Aparatele dentare pentru copii sunt de mai multe feluri:

  • Aparate ortodontice mobile
  • Aparate ortodontice fixe
  • Aparate ortopedice

Aparatele mobile sunt cele mai folosite aparate la copii. Ele reprezintă alegerea cea mai bună în cazurile de reeducare a funcțiilor (ex: deglutiție, poziția limbii) și în cazul înghesuirilor dentare mai mici. Acestea se pot realiza din diferite culori, lucru ce îi încântă pe micuți și îi determină să le poarte cu drag. Aparatele mobile trebuie purtate pe parcursul nopții și cât mai mult pe durata zilei, dar se scot în timpul meselor, când copilul dorește să vorbească și bineînțeles pentru igienizare.

Aparatele fixe pot fi de mai multe tipuri: metalice, ceramice, invizibile. În cazul copiilor, cele mai utilizate aparate ortodontice sunt cele vizibile: metalice și ceramice. Aparatele ortodontice fixe se pot purta la orice vârstă și sunt alcătuite din brackets – elemente lipite pe suprafața vestibulară (vizibilă) a dintelui pe toată durata tratamentului și pot fi metalice, ceramic sau transparente, arcuri – cele care furnizează forțe pentru a deplasa dinții și ligaturi elastice – pentru fixarea arcurilor în brackets.

Aparatele ortopedice sunt utilizate la copii pentru a corecta decalajul bazelor osoase (de obicei sunt completate ulterior de aparate dentare fixe) și pot să fie însoțite de tracțiuni extraorale. Cele mai des utilizate la copii sunt: activatorul, twinblocul și trainerul, cu mențiunea că se recomandă să fie folosite la copiii cu vârsta între 8 și 10 ani.

Galerie foto
  • ...