Omega Omnident -clinica dentara- Bucuresti

Ortodontie

Ortodontia este specializarea medicinei dentare care se ocupa de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Dintii strambi sau care nu sunt aliniati corect sunt mai greu de intretinut, pot fi pierduti mai devreme datorita cariilor sau parodontopatiei si obliga muschii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare si dureri la nivelul gatului, umarului si spatelui. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dintilor strambi sau nealiniati corect.

 

Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai buna sanatate orala, un aspect mai placut si o durabilitate mai mare a dintilor.

Pe baza unor instrumente de diagnostic care includ anamneza medicala si dentara completa, un examen clinic, mulajul danturii, radiografii si fotografii speciale, medicul dentist sau ortodont decide daca se recomanda tratamentul ortodontic si elaboreaza un plan de tratament individual. Exista multe tipuri de aparate, atat fixe cat si mobile, recomandate de clinica OMEGA OMNIDENT, pentru realinierea dintilor, reantrenarea muschilor si influentarea cresterii maxilarelor. Aparatele ortodontice functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra dintilor si maxilarelor. In functie de severitatea problemei dvs., medicul ortodont va recomanda tipul de aparat corespunzator.

 

Aparatele ortodontice fixe includ:

Aparate ortodontice clasice – sunt cele mai frecvente, formate din inele, sarme si/sau bracketuri. Inelele se fixeaza in jurul dintilor/dintelui si servesc ca ancore pentru dispozitiv, iar bracketurile sunt in general fixate pe suprafata frontala a dintelui. Ligaturile de sarma trec prin bracketuri si sunt atasate de inele. Strangerea ligaturilor de sarma exercita presiune asupra dintilor, facandu-i sa migreze treptat in noua pozitie. Aparatele ortodontice se ajusteaza de obicei lunar pentru obtinerea rezultatelor dorite, iar purtarea lor poate dura de la cateva luni pana la cativa ani. In prezent, aparatele ortodontice sunt mai putin voluminoase, mai usoare si contin mult mai putin metal decat in trecut. Pentru copii se gasesc in culori vii, in timp ce adultii prefera variantele transparente, invizibile.

Mentinatoare de spatiu fixe – in cazul pierderii premature a unui dinte de lapte, se foloseste un mentinator de spatiu pentru a tine edentatia deschisa pana la eruperea dintelui permanent. Pe unul din dintii care incadreaza bresa edentata se fixeaza un inel, de la care se extinde o sarma catre celalalt dinte invecinat bresei.

 

Aparatele ortodontice mobile includ:

Gutiere – alternativa a aparatelor ortodontice clasice pentru adulti, gutierele in serie sunt recomandate din ce in ce mai frecvent de un mare numar de ortodonti, pentru realinierea dintilor in acelasi mod in care actioneaza si aparatele, insa fara sarme si bracketuri metalice. Gutierele sunt practic invizibile si se scot in timpul mesei, periajului si folosirii atei dentare.

Arc transpalatinal – un dispozitiv utilizat pentru largirea arcadei maxilarului. Acesta consta intr-o placa de plastic fixata pe valul palatin. Presiunea exterioara exercitata de placa prin strangerea unor suruburi forteaza articulatiile osoase ale palatului sa se distanteze, largind bolta palatina.

 

Dispozitive cranio-cervicale de tractiune – acestea au o chinga in jurul gatului, atasata in fata de un arc facial extraoral metalic. Dispozitivul cranio-cervical de tractiune incetineste cresterea maxilarului superior si tine pe loc dintii posteriori, in timp ce dintii frontali sunt trasi inapoi.

Galerie foto
  • ...