MgDental -clinica stomatologica-Bucuresti

Tratamente parodontologie

Boala parodontala sau boala “dintilor sanatosi” cum este numita popular, este o afectiune cronica de natura infectioasa, cauzata de flora microbiana din cavitatea bucala. Acestea afecteaza gingia si tesuturile de sustinere ale dintelui. Incidenta ei in rândul pacientilor este intr-o continua crestere in ultimii ani. Aproximativ 20% din populatia lumii prezinta o forma agresiva de boala parodontala. Parodontopatia reprezinta una din principalele cauze ale pierderii dintilor, alaturi de caria dentara si prin urmare, aceste afectiuni trebuie intelese si tratate ca atare de catre pacient. Cei mai importanţi factori ce declanseaza boala parodontala rămân placa bacteriană şi tartrul, adevărate medii de cultură pentru numeroase bacterii. Cresterea numarului de bacterii combinata cu o calitate slaba a tesuturilor si o reactie anormala a sistemului de aparare a organismului duc la afectarea insertiei gingiei pe dinte, ceea ce permite bacteriilor sa ajunga in contact cu osul care inconjoara dintii si sa produca, in timp, rezorbtia acestuia si retragerea gingiei de-alungul radacinii dintelui. Dintii devin in timp mobili si se pot pierde rapid. Boala parodontală evoluează în 3 stadii: gingivita, parodontita superficială şi parodontita profundă. Gingivita este o forma simpla de afectare a gingiei, care poate evolua sau nu spre o parodontita. Apare fie datorita unei igiene incorecte, fie datorita consumului de anumite medicamente. Se manifesta prin sangerare la periaj, miros urat al gurii, culoare rosiatica a gingiei si posibila durere sau sensibilitate la presiune. Parodontita cronica este o forma cu evolutie indelungata si semne mai reduse. Are perioade de activitate (cand apar sangerari spontane sau la periaj, jena dureroasa, retragerea in timp a gingiei si a osului, dinti mobili, halena) si perioade de repaus (cand simptomele pot sa fie absente). Parodontita adresiva este o forma de boala cu evolutie rapida. Simptomele sunt similare formelor cronice, dar mult mai puternice si mai rapide. Osul se resoarbe mai repede, dintii devenind mobili si pierzandu-se in scurt timp. Apare mai ales la persoanele tinere. Etape de tratament Tratamentul parodontozei este complex şi urmăreşte încetinirea evoluţiei bolii. În reuşita tratamentului, cooperarea pacientului este esenţială. Tratamentul timpuriu este foarte important, iar scopurile acestuia sunt prevenirea distrugerii ţesuturilor, controlul infecţiei, prevenirea mobilizării dinţilor. În plus, trebuie neapărat îndepărtată placa bacteriană de la nivelul dinţilor şi rădăcinilor acestora. Nechirurgical – consta in detatratul si surfasajul (chiuretarea) pungilor gingivale sub anestezie locala, combinata sau nu cu mijloace aditionale (antibiotice,aplicatii locale de antiseptice), tratamente LASER

  • Nechirurgical – consta in detatratul si chiuretarea pungilor gingivale sub anestezie locala, combinata sau nu cu mijloace aditionale, antibiotice, aplicatii locale de antiseptice.
  • Chirurgical consta in interventii chirurgicale sub anestezie locala al caror scop este de acurata zonele inacesibile mijloacelor nechirurgicale de tatru si tesut infectat : chiuretaj subgingival, gingivectomii, operatii cu lambou, adiţii osoase, aplicare de subsţante pentru regenerare tisulară (a ţesutului de susţinere a dintelui).
  • Uneori, sunt necesare şi tratamentele protetice în cazul bolilor parodontale, acestea fiind reprezentate de analize şi echilibrări ocluzale atent efectuate.
Galerie foto
  • ...