Foxy Plast - instalatii sanitare si termice Bucuresti

Curatare si intretinerea panourilor solare

Sistemele solare termice sunt o componenta a tehnologiei moderne de încalzire si reduc consumul de energie fosila. Acest lucru protejeaza mediul înconjurator si reduce costurile energetice. Tendinta este de a avea suprafete mai mari de colectoare; aproape jumatate din sistemele nou construite sunt utilizate si pentru a sustine sistemul de încalzire. Colectoarele moderne sunt, de asemenea, foarte eficiente: Colectoarele plate disponibile în comert ating temperaturi de stationare de peste 200 °C pe standul de testare, iar colectoarele cu tuburi vidate ating temperaturi de peste 260 °C.

O caracteristica speciala a tehnologiei solare este sursa de energie, deoarece alimentarea cu energie solara – “soarele” – nu poate fi oprita. Prin urmare, este normala o stare de functionare în care colectorii si unele parti ale circuitului solar sunt încalzite pâna la temperatura de stationare.

Sistemele solare termice trebuie sa fie întotdeauna proiectate pentru a fi în siguranta intrinseca, adica trebuie sa fie posibil sa treaca prin toate starile de functionare în mod independent si fara interventie externa. Numai sistemele termice solare cu siguranta intrinseca asigura o functionare fiabila si fara probleme pe termen lung.

În ultimii ani, experienta practica a aratat ce concepte de sistem sunt deosebit de fiabile, cum pot fi reduse sarcinile si cum pot fi evitate problemele. Aceasta fisa informativa rezuma experienta acumulata si arata cum pot fi exploatate în siguranta sistemele solare termice timp de peste 20 de ani.

Inspectie si întretinere

Pentru a mentine siguranta în functionare si eficienta sistemului solar termic pe termen lung, acesta trebuie verificat în mod regulat. În functie de interval si de domeniul de aplicare, se face o distinctie între inspectie (anual) si întretinere (la fiecare 3-5 ani). Se recomanda încheierea unui contract de inspectie si întretinere pentru toate sistemele solare termice.

În plus, se recomanda efectuarea unei inspectii initiale dupa primele câteva saptamâni de functionare pentru a verifica functiile esentiale ale sistemului. Aceasta inspectie de monitorizare sau inspectie initiala ar trebui sa fie o componenta calculata a întregului “serviciu pentru sistemul solar” si poate fi prezentata separat în oferta, daca este necesar.

Parametrii esentiali ai sistemului sunt notati într-un raport de inspectie sau de întretinere pentru a putea detecta orice modificari problematice (de exemplu, presiunea de functionare a sistemului, valoarea pH-ului). Pentru inspectia initiala, trebuie sa se faca referire la datele (presiunea de umplere, presiunea de functionare a sistemului, setarile controlerului si ale pompei etc.) din documentatia sistemului.

Domeniul de aplicare al întretinerii

În plus, se recomanda sa se efectueze întretinerea ca inspectie extinsa la intervale mai mari (de exemplu, la fiecare 3-5 ani). În plus fata de lucrarile de inspectie mentionate mai sus, se recomanda urmatoarele lucrari:

  • Inspectia vizuala a tuturor fitingurilor, conexiunilor si porturilor
  • Inspectia vizuala a colectoarelor, inclusiv a dispozitivelor de fixare
  • Inspectia vizuala a izolatiei în circuitul solar si în linia senzorilor

În cazul în care rezervorul de stocare face parte, de asemenea, din contractul de întretinere, întretinerea depozitului trebuie efectuata în conformitate cu instructiunile producatorului

Galerie foto
  • ...