Electrician Bucuresti - Autorizat ANRE

Executie Impamantare

Executam impamantare pentru casa,priza de pamant de la 350 lei in functie de necesitati si complexitate in Bucuresti si imprejurimi. La executarea prizelor de pamant, impamantare, se va avea in vedere ca siguranta in exploatare a unei instalatii electrice, va depinde in mod deosebit de calitatea instalatiei de legare la pamant, iar aceasta depinde la randul ei de o executie corespunzatoare a prizei de pamant ,impamantarii. Se va urmari realizarea unei rezistente de dispersie cat mai mica pentru o durata de timp cat mai mare.

    Partea principala a unei instalatii de legare la pamant o constituie priza de pamant. Aceasta este formata dintru-un ansamblu de electrozi ingropati in pamant , prin care se realizeaza transmiterea curentilor in pamant.

     Rolul acestor instalatii este de a dirija in conditii de siguranta, in pamant, a curentilor proveniti din descarcari atmosferice sau a curentilor de defect datorati deteriorarii , precum si asigurarea unui mod de functionare corect si in siguranta , a instalatiilor de curenti tari sau de telecomunicatii .

     In conformitate cu standardele in vigoare este obligatorie verificarea prizelor  de pamant  ce consta in masurarea  ca rezistenta  de dispersie sa corespunda  valorii normale pentru  protectia persoanelor si a  bunurilor in orice conditii meteorologice.

   Pentru masuratori nu este indicat curentul continuu, deoarece au  loc fenomene de polarizare in vecinatatea electrozilor, care determina erori .

  Pentru determinarea rezistentei de dispersie se folosesc urmatoarele metode de  masurare :

  • Metoda voltmetrului si ampermetrului

      Intre priza de pamant si cea auxiliara  se  aplica o tensiune alternativa ce se poate lua din reteaua de distributie. Pentru a limita curentul de masurare si deci tensiunea pe priza se introduce o rezistenta reglabila Cel mai simplu montaj de masurare este cel  in care locul prizei auxiliare este preluat de priza de pamant de exploatare.

  • Metoda compensarii

       Curentul  produs  de generatorul de curent alternativ  circula prin infasurarea primara a transformatorului, apoi prin priza de pamant  si prin priza auxiliara.  Metoda compensarii se recomanda in cazul prizelor de pamant cu intindere  mica si medie si pentru valori ale rezistentei de dispersie mai mari de 0.5 omi  Pentru prize de pamant cu intindere mare si cu valori ale rezistentei de  dispersie sub 0.5 omi   se utilizeaza metoda ampermetrului si voltmetrului sau metoda  ampermetrului si watmetrului.

  • Metoda ampermetrului si a watmetrului

      Daca rezistentele de dispersie sunt mici, curentii straini  care au  frecventa curentului de masurare, pot avea o influenta insemnata asupra rezultatului  masuratorii cu metodele anterioare.  De aceea se utilizeaza metoda ampermetrului si watmetrului  care  compenseaza influenta curentilor straini , prin schimbarea bobinei de curent .

       Masurarea tensiunii de atingere si de pas  se poate face prin metode directe sau indirecte.   In cazul masuratorilor directe , instalatia de legare la pamant trebuie pusa in  mod voit sub tensiune de defect , dar nu este recomandabil.

Pentru calculul rezistentei de dispersie este  necesara rezistivitatea solului   si se utilizeaza doua metode:

  • Metoda electrodului de control
  • Metoda celor patru electrozi

Prizele de pamant se vor executa cu respectarea conditiilor:

  • Electrozii se vor ingropa in stratul de pamant cel mai bun conducator
  • Prizele de pamant sa aiba o legatura electrica cu solul cat mai buna
  • Electrozii orizontali se vor ingropa la o adancime de minim 0.8m
  • Electrozii nu trebuie sa fie acoperiti cu vopsea, sau alte  impuritati
  • La electrozi orizontali lungimea in linie dreapta nu trebuie sa depaseasca 100 m
  • Distanta dintre electrozii orizontalii, montati in paralel, sa fie mai mare decat lungimea lor
  • Electrozii verticali se monteaza la o distanta de doua ori lungimea lor
  • Este interzisa folosirea electrozilor din aluminiu deoarece formeaza in timp un  strat superficial izolant si nu au o rezistenta mecanica corespunzatoare
Galerie foto
  • ...