Electrician Bucuresti - Autorizat ANRE

Tablou electric

Pentru a schimba, inlocui  tabloul electric, pretul pentru   manopera  montare este  100 – 200 lei in functie de numarul de circuite, iar materialele, in  functie de numarul sigurantelor si a tipurilor de protectie alese pot fi intre 80 si 250 lei. Tabloul electric ,poate contine, pe langa sigurantele destinate circuitelor de iluminat si prize: protectie la socuri de tensiune, protectie la electrocutare, sonerie si intrerupator pentru oprirea soneriei, siguranta generala. Tablourile electrice vechi cu sigurante fuzibile se vor inlocui cu tablouri electrice noi cu sigurante automate diferentiale. Masura este necesara , nu doar estetic si functional ci asigura siguranta dumneavoastra. In cazul unui scurtcircuit doar ridicati clapeta iar in caz de electrocutare sunteti protejati.

In locuinta se pot produce accidente care conduc la electrocutare:

  • Se poate atinge din greseala conductorul dezizolat la schimbarea unui prize sau lampa de iluminat
  •  Un copil care introduce un obiect metalic in priza
  •  Folosirea unei masini de spalat fara , sau cu impamantarea defectuoasa
  •  Folosirea unui aparat electric cu cordonul de alimentare ciupit
  •  Inundatii etc.

     Se poate evita aparitia acestor accidente prin utilizarea dispozitivelor de protectie diferentiala. Acestea detecteaza curentii de valori foarte mici care nu trec prin conductoare, numiti curenti diferentiali reziduali (de exemplu curentul care trece prin corpul uman in cazul electrocutarii) si intrerupe automat alimentarea cu energie intr-o astfel de situatie. Valoarea curentului periculos pentru organism incepe de la 30 mA. De aceea, dispozitivul de protectie diferential pentru instalatiile electrice casnice este reglat la aceasta si va scoate de sub tensiune instalatia electrica cand se atinge aceasta valoare.

   Instalatia electrica interioara se considera de la iesirea conductoarelor din contorul electric, pana la punctele aparatelor. Instalatia electrica  interioara este formata  din: tabloul cu sigurante, circuitele electrice de lumini si prize, aparatele de conectare si corpurile de iluminat.

      Contorul electric este montat intre coloana si tabloul cu sigurante al instalaliei electrice interioare, fiind destinat pentru masurarea si inregistrarea consumului de energie electrica. Contorul si tabloul cu sigurante sunt montate de obicei  la intrarea în locuinta.

    Tabloul de sigurante are rolul de a se constitui in loc de plecare pentru circuitele de lumina si prize, protejeaza receptoarele din locuinta de variatiile de tensiune ale curentului electric si serveste la scoaterea de sub tensiune a circuitului pentru efectuarea reparatiilor.

   Sigurantele sunt dispozitive care protejeaza impotriva scurtcircuitelor, instalatia electrica. Sigurantele sunt de doua feluri : automate  care  functioneaza pe baza efectului magnetic al curentului electric si  sigurante fuzibile cu filet folosite la instalatia de alimentare a concumatorilor de intensitate medie si la instalatia de iluminat.

      Tuburile de protectie  se monteaza  ingropate  in pereti sau plansee si  sunt din PVC

    Circuitele electrice de lumina si prize au  trasee orizontale si verticale,  pe care se gasesc doze de derivatie.

      Dozele au orificii pentru introducerea capetelor de tuburi protectoare. Dozele de aparat au un singur orificiu.

      Conductele electrice sunt formate  din cel putin doua conductoare cu izolatie si manta individuala.  Conductoarele sunt confectionate din  Aluminiu  sau Cupru .  Izolatia are diferite culori: alb sau albastru pentru nul ,verde galben pentru   protectie,  maro sau negru pentru  conducta de faza.

     Intrerupatoarele  inchid si deschid circuitul electric. Sunt compuse din borne de legatura cu surub si piulita, doua contacte fixe si un contact mobil protejate în carcase de material izolant. Se monteaza numai pe conductorul de faza, in serie cu elementele de protectie.

Priza este un aparat de conectare, ce pote  fi montat  aparent sau ingropat  in tencuiala.

Fisele dispun de  contacte mobile care introduse in priza asigura inchiderea circuitului.

Comutatoarele modifica succesiv conexiunile unuia sau mai  multor  circuite electrice.

Lampile sunt consumatori care transforma energia electrica in energie luminoasa.

Galerie foto
  • ...