Dr. Dumitriu Dental Clinic Buftea

Tratament de canal. Endodontie

Endodonţia este acea ramură a medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul sistemului de canale din interiorul dintelui (altfel spus, tratamentul de canal).

Tratamentul de canal este o procedură micro-chirurgicală prin care se îndepӑrtează materialul biologic din interiorul rădăcinilor dentare. Mai este numit şi tratament endodontic sau “scoaterea nervului”. Îndepărtarea materialului biologic din interiorul rădăcinii este necesar atunci când acesta este necrozat (mort), infectat, sau există o probabilitate mare ca acesta să se infecteze în viitorul apropiat, ca urmare a unui proces carios sau a unui traumatism.

În oricare din cazurile mai sus menţionate ţesutul pulpar poate reprezenta o sursă de infecţie, durere sau umflare a zonei adiacente. De asemenea, în unele situaţii această procedură este necesară în vederea aplicării unor lucrări dentare care necesită şlefuirea (pilirea) dinţilor respectivi şi care pot avea de suferit în urma şlefuirii (procesul de pulpită = proces inflamator ireversibil al ţesutului pulpar). Odată ce îndepărtarea materialului biologic din interiorul rădăcinii s-a efectuat, iar sistemul de canale radiculare a fost complet curăţat de resturile biologice, acesta va fi “modelat” pentru a “primi” obturaţia de canal definitivă. Obturaţia de canal definitivă este realizată, în mod curent, din gutapercă introdusă pe canal cu un ciment sigilant care să asigure etanşeitatea spaţiului periradicular faţă de mediul extern.

Scopul final al tratamentului endodontic este acela de a salva dintele respectiv de la extracţie. Deşi tratamentul de canal are în prezent o rata mare de succes, având în vedere progresele tehnologice, este totuşi o procedură al cӑrui rezultat nu poate fi garantat. Mai mult, tratamentul de canal este realizat pentru rezolvarea unei probleme existente, dar, uneori, pot apărea complicaţii care nu pot fi prevăzute, dat fiind particularităţile anatomice şi fiziologice ale fiecărui dinte. Tratamentul de canal nu va preveni apariţia unei alte carii, fracturare a dintelui sau problemele gingivale şi uneori un dinte tratat endodontic va necesita retratamentul endodontic, chirurgie endodontică, sau chiar extracţia lui.

Dispozitive și Materiale utilizate în timpul tratamentelor de canal, în cadrul cabinetului Dr. Dumitriu:

  • Radiografia
  • Anestezia
  • Diga (mijloc de izolare absolut necesar pentru asigurarea stӑrii de asepsie a sistemului radicular, şi pentru a asigura un plus de confort pentru pacient pe parcursul manoperelor efectuate)
  • Apex locator: măsoară corect lungimea de lucru a canalului radicular
  • Instrumentar rotativ pentru curăţarea şi prepararea canalelor radiculare
  • Echipamente pentru obturarea canalelor radiculare
Galerie foto
  • ...