Cliniquedent -clinica stomatologica- Bucuresti

Fatete dentare

Indiferent de cauza, fatetele dentare pot rezolva cele mai multe, sau chiar toate, problemele dentare cosmetice, inclusiv:

-Uzura smaltului: de-a lungul timpului, substanta translucida care acopera dinti (smaltul) se poate uza, distruge si decolora. O astfel de uzura si modificarea de culoare pot fi naturale sau rezulta dintr-o predispozitie genetica. Cu toate acestea, de multe ori aceste efecte rezulta din consumul de bauturi racoritoare, ceai sau cafea, fumat, utilizarea anumitor medicamente, etc.

-Uzura dintilor: dintii se uzeaza in mod natural odata cu inaintarea in varsta. Dintii uzati sunt predispusi la crapare, fisurare si un aspect general inegal.

-Genetica: unele persoane dezvolta o spatiere anormala intre dinti, care se largeste odata cu varsta.

-Dantura inegala: poate rezulta din uzura generala a dintilor si a diferitelor obiceiuri cum ar fi bruxismul (scrasnirea dintilor).

FATETE DENTARE DIN CERAMICA PRESATA

-Cele mai potrivit material utilizat pentru fabricarea sau crearea de fatete dentare este ceramica presata. Exista doua tipuri de fatete dentare din ceramica presata:

-No-prep sau lumineers: dintii nu sunt slefuiti deloc. Se ia o amprenta dentara si fatetele se aplica peste dinti fara nici o interventie din partea medicului stomatolog. Acest tip de fatete se preteaza doar in anumite cazuri: cand pacientul are dinti cu spatii intre ei sau cand are dinti mai mici, dar aliniati bine.

-Fatete cu preparare sau veneers: medicul stomatolog elimina stratul superficial (smaltul) prin slefuire pentru a alinia dintii pacientului, pentru corectarea anomaliilor de pozitie a dintilor si pentru pozitionearea corecta a viitoarelor fatete dentare.

FATETE DENTARE SAU TRATAMENT DE ALBIRE?

Fatetele dentare din ceramica presata pot necesita modelarea sau pregatirea dintilor tratati. Prin urmare, unii medici stomatologi recomanda, in primul rand, un tratament de albire pentru pacientii cu dintii usori decolorati, care doresc un zambet mai alb si mai stralucitor, pentru ca este optiunea cea mai putin invaziva in cosmetic dentara. Daca exista probleme de aliniere, tratamentul de albire poate fi combinat cu tratamente ortodontice.

Ingrijirea fatetelor dentare

Trebuie evitata abuzarea fatetelor dentare, deoarece invelisul subtire din ceramica presata poate fi deteriorat sau spart. Medicul stomatolog poate sfatui impotriva consumarii anumitor alimente (de exemplu morcovi) si poate recomanda purtarea unui aparat de protectie in timpul somnului, mai ales in caz de bruxism.

Galerie foto
  • ...