Cliniquedent -clinica stomatologica- Bucuresti

Albire dentara profesionala

Albirea dentara este o manopera care se realizeaza in urma unei consultatii la medicul stomatolog, care va stabili cauza colorarii dintilor şi planul de tratament adecvat.

Prin albire dentara nu pot fi indepartate petele albe, sau coloratiile datorate cariilor dentare. Acestea se indeparteaza doar tratand cariile.

Procesul de albire dentara nu indeparteaza nici petele negre datorate obturatiilor (plombelor) vechi de amalgam, acestea putand fi indepartate doar prin inlocuirea lor cu ajutorul materialelor estetice.

De asemenea, coloratiile datorate florozei (intoxicatie cu fluor) sau petele aparute in urma tratamenelor medicale cu Tetraciciline, efectuate in copilarie, sunt dificil de tratat şi se prefera solutiile protetice (coroane ceramice, fatete) pentru. reabilitarea esteticii.

Inainte de tratamentul de albire se recomanda o igenizare profesionala: detartraj, periaj profesional.

Albirea se adreseaza numai structurilor dentare naturale. In urma tratamentului, toate plombele si lucrarile protetice vizibile vor trebui inlocuite cu unele noi, corespunzatoare noii culori obtinute.

 

Culoarea pe care o observam se datoreaza unui complex de factori ce intervin in cadrul structurilor dure dentare:

-  din interiorul dintelui :culoarea dentinei care se afla imediat sub stratul de smalt şitranspare, smaltul fiind translucid

-  din exteriorul dintelui: colorantii alimentari(cafea , vin rosu, ceai etc)

Metode de albire

-  Pastele de dinti cu efect de albire reusesc sa indeparteze petele recente datorate unei mese ce a cuprins alimente colorate.

-   Gelul de albire dentara pe baza de peroxid de carbamida sau peroxid de hidrogen (15%). Medicul amprenteaza arcadele dentare in vederea realizarii unor gutiere individuale care vor servi ca suport pentru gelul de albire. La indicatiile medicului acestea vor fi aplicate timp de mai multe zile cate 4-8 ore pe zi/noapte pana la obtinerea unei nuante acceptate de catre pacient, dar nu mai mult de 7-10 zile. In pachetul de albire pacientul primeste şi un gel desensibilizant.

-   Gelul de albire dentara pe baza de peroxid de carbamida sau peroxid de hidrogen (35%). Acesta se aplica strict sub supravegherea medicului stomatolog, in cabinet, cu protectie gingivala ,timp de 30-45 min.

-   Albire interna pentru dintii devitali(“fara nerv”)

 

Dintii devitali sufera modificari coloristice care se accentueaza in timp.

Albirea interna consta in aplicarea unui gel in interiorul dintelui, cavitatea de acces fiind intodeauna pe fata dintelui care nu este vizibila cand zambim. Manopera se realizeaza doar de catre medic, in cabinet.

Albirea dentara realizata cu produse profesionale nu are un efect daunator pentru dinti, datorita continutului perfect dozat de saruri de fluor ce realizeaza concomitent cu albirea o remineralizare a structurilor dure dentare.

Procesul de albirea a dintilor conduce la aparitia unei sensibilitati dentare temporare.

Motivul pentru care apare aceasta sensibilitate este ca gelurile de albire patrund prin smalt in dentina, care, avand o structura poroasa, permite contactul acestora cu structuri senzitive microscopice provenind din pulpa dentara pana la acest nivel.

Este important de stiut ca dintii au tendinta de a se recolora spre nuanta initiala.

Perioada de recolorare depinde de consumul de alimente cu efect colorant dar aproximativ 70% din efectul de albire a dintilor se pastreaza pana la 1-2 ani in majoritatea cazurilor.

Galerie foto
  • ...