Biokinetik, Cabinet kinetoterapie Bucuresti

Gimnastica medicala

Gimnastica medicala implica numeroase tipuri de exercitii si manipulari la nivelul diferitelor segmente ale sistemului musculo-scheletal. Este recomandata pentru recuperarea functiei articulare, musculare, pentru a recupera capacitatea unei persoane de a sta in picioare, echilibrul si coordonarea necesare mersului si autoingrijirii. Tehnicile folosite pentru aceste scopuri includ exercitii pentru amplitudinea miscarilor articulare, pentru cresterea fortei musculare (sau mai bine zis, recuperarea fortei musculare), exercitii de coordonare si echilibru, exercitii de ambulatie (de mers) si gimnastica medicala de intretinere.

Gimnastica medicala tine de o stiinta mai complexa numita kinetologie. Aceasta din urma se ocupa cu observarea, inregistrarea si analizarea modului in care se produce miscarea si eventual, daca exista deficite, le corecteaza. Gimnastica medicala este cunoscuta si sub numele de “kinetoterapie” insa acest termen este cumva incomplet. Termenul de “gimnastica medicala”, spre deosebire de cel de “kinetoterapie”, presupune in plus si o parte importanta de prevenire a diferitelor afectiuni ale sistemului locomotor. Activitatea fizica pe care se bazeaza gimnastica medicala, nu numai ca recupereaza sau intretine sistemul locomotor, ea are si alte scopuri foarte importante. O persoana care isi reduce mult activitatea fizica din cauza unei deficiente fizice, va suferi din mai multe puncte de vedere.

Inactivitatea afecteaza metabolismul, respiratia si circulatia sangelui. De asemenea, inactivitatea determina o scadere a rezistentei organismului fata de boli. Efectele benefice ale gimnasticii medicale in ce priveste starea generala de sanatate au fost demonstrate de sute de ani. Fizioterapeutii sun pregatiti sa identifice diferitele minusuri care apar in biomecanica normala a organismului uman. Ei decid daca vor lucra tintit asupra anumitor segmente sau daca este necesara gimnastica medicala pentru intreg sistemul locomotor (muschi, articulatii, ligamente si tendoane). Kinetoterapeutii pot sa aiba un rol important in reducerea stresului si ajuta organismul sa functioneze fara durere si astfel amelioreaza calitatea vietii mai ales pentru persoanele bolnave, dar si pentru persoanele sanatoase care au nevoie doar de gimnastica medicala de intretinere si de prevenire.

Galerie foto
  • ...