Teodorescu George - Cabinet avocat Bucuresti

Avocat clauze abuzive banci

Peste 90% din consumatorii care au incheiat contracte de credit cu bancile din Romania in perioada 2000 – 2015 au clauze abuzive in documente, arata o statistica publicata recent intr-un ghid electronic.Oferim asistenta despre cum pot fi contestate aceste clauze. De asemenea  oferim reprezentare in instantele de judecata impotriva acestor clauze abuzive din contractele de credit.

Băncile ar trebui să elimine din toate contractele acele clauze și practici declarate abuzive în mod definitiv de instanțe.Este incorect și împotriva legii ca debitorii care nu au deschis procese să nu beneficieze de eliminarea clauzelor abuzive și se impune ca deciziile definitive date de judecători sa fie lege, chiar dacă acest lucru încă nu este înțeles în România.

Este stiuta problema cu clauzele abuzive din contractele bancare, nu doar la o bancă ci la mai multe. Există instituții ale statului care trebuie să constate acele clauze abuzive, și există două variante, ori ANPC pune în vedere băncii respective să renunțe la clauze, practic să renegocieze contractele, ori oamenii obțin mai devreme,sau mai tarziu o anulare a acelor clauze în instanță.

Instanțele, într-adevăr, în ultima vreme s-a văzut că acordă dreptate unora dintre petenți. Este practică neunitară, si se încearcă  rezolvrea prin anumite traininguri intensive facute cu magistrații, pentru că suscită oarece cunoștințe – tehnice, economice, de specialitate – acest tip de clauze cu care nu s-au confruntat până acum.Exista clauze din ce în ce mai variate, legislația este enormă. Revine o sarcina grea chiar si unui judecător să știe pe de rost toată legislația sau să se priceapă în toate domeniile, mai ales în acestea, extrem de sensibile.

Atât timp cât exista o practică a Înaltei Curți, ea ar trebui respectată de către bancă și pentru acele cazuri în care nu s-a declanșat proces. Acesta este principiul legalității, nu numai ceea ce legea spune, ci și ceea ce judecătorul spune în mod definitiv, pentru că este tot lege, dar spusă de judecător. Ori lucrurile acestea în România încă nu se cunosc.

Nu este  normal ca acei care nu declanșeaza proces să nu beneficieze de același tratament față de alti client al băncii care declanșează proces.

Instanțele din toată țara, dar și Înalta Curte de Casație și Justiție au declarat ca abuzive, în procese deschise de clienți sau de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), o seria întreagă de clauze din contractele de credit. Cu toate acestea, majoritatea băncilor în cauză nu au eliminat aceste clauze din toate contractele în care apar.

Galerie foto
  • ...