Teodorescu George - Cabinet avocat Bucuresti

Avocat fond funciar

consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică în cadrul litigiilor civile de fond funciar,  respectiv referitoare la:

  • Restituiri proprietăţi funciare;
  • Legea nr. 18/1991—Legea fondului funciar;
  • Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica şi regimul juridic al acesteia;
  • Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere;
  • Legea nr. 10/2001—privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod  abuziv;
  • Legea nr. 247/2005—privind reforma în domeniile proprietății şi justiției;
  • Legea Nr.165 din 16.05.2013 – privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Speta Fond funciar. Actiune în revendicare. Teren atribuit pentru edificare locuinta (Legea nr. 18/1991, art. 24 C. civ. art. 480)

Terenurile situate în intravilanul localitatilor care au fost atribuite de cooperativele agricole de productie –potrivit legii – cooperatorilor sau altor persoane îndreptatite pentru constructia de locuinte pe care le-au edificat, ramân si se înscriu în proprietatea actualilor detinatori, chiar daca, atribuirea s-a facut din terenurile preluate în orice mod de la fostii proprietari.

Decizia nr. 226 din 18 mai 2007

Reclamantul C.J. a chemat în judecata pârâtul S.C., pentru a i se lasa în deplina proprietate si linistita posesiune suprafetele de teren detinute de pârât fara titlu, demolarea constructiilor edificate de acesta si plata daunelor în valoare de 10.000.000 ROL.

Judecatoria Iasi, prin sentinta civila nr. 1778 din 26 martie 2003, respinge actiunea, retinând ca reclamantul nu a depus diligentele necesare pentru identificarea suprafetelor de teren revendicate, nu a solicitat administrarea probei cu expertiza tehnica, astfel ca nu sunt dovedite în sensul art. 1169 C. civ. nici cererile accesorii.

Pentru a se pronunta astfel, prima instanta a retinut ca actiunea în revendicare este actiunea prin care proprietarul neposesor solicita posesorului neproprietar sa îi lase în deplina proprietate si linistita posesie un bun.

Potrivit art. 1169 C. civ. cel ce face o propunere înaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca.

Reclamantul si-a justificat dreptul de proprietate prin adeverinta de proprietate nr. 291/1991 si titlul de proprietate nr. 131828 din 2002, însa ambele înscrisuri vizeaza suprafete mult mai mari, de aproximativ 2,5 ha situate în intravilanul si extravilanul comunei Sinesti. El nu a depus diligentele necesare pentru identificarea suprafetelor de teren revendicate, respectiv nu a solicitat administrarea de probatorii în acest sens (expertiza topo).

Galerie foto
  • ...